-
Data: 2022-01-10 16:12:48
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 08:42:37 UTC+1 Uzytkownik napisał(a):
> W dniu 09.01.2022 o 23:18, Zenek Kapelinder pisze:
> > niedziela, 9 stycznia 2022 o 21:42:47 UTC+1 Uzytkownik napisał(a):
> >> W dniu 09.01.2022 o 15:32, Zenek Kapelinder pisze:
> >>>> Mam piekarnik elektryczny Zanussi w którym wypieka żona 3 bochenki
> >>>> chleba za 1 zamachem, pizzę także kilka można. Wszystko na termoobiegu,
> >>>> 2,2kW mocy.
> >>>> Więc zwykły piekarnik z termoobiegiem daję radę :)
> >> Dokładnie i to jest najlepsze rozwiązanie do pieczenia chleba i pizzy.
> >> Zwykły lub mniej zwykły piekarnik np. taki z funkcją pary. Tutaj polecam
> >> piekarniki Electrolux, które mają programy wypieku prawdziwego chleba
> >> wraz z procesem wyrastania/fermentacji ciasta, a funkcja pary pozwala
> >> przeprowadzić proces wypieku bez zbytniego przypieczenia skórki. Chleb
> >> ma wtedy chrupiącą, brązową, ale nie spieczoną skórkę.
> >>> W pieczeniu chleba samo pieczenie nie jest specjalnie upierdliwe. W pieczeniu
chleba upierdliwe jest zrobienie ciasta. Jak się zrobi to trzeba wszystko posprzątać,
umyć. Maszynka do chleba ma tą zaletę że wrzuca się składniki i włącza. Jak upiecze
wyjmuje sie chleb i czeka do następnego razu. Maszynkę mam wiele lat i ten helm co
się w nim rozrabia myłem dwa razy. Raz jak dżem próbowałem zrobić. A drugi raz jak
próbowałem wymieszać w nim składniki na kiełbasę. Jeszcze był trzeci raz a
jednocześnie pierwszy. Jak kupiłem maszynkę to umysłem to co się z ciastem styka.
> >> Ile razy w tej maszynce piekłeś pizzę?
> >>
> >> Zwróć uwagę, że Tomasz nie pyta o wypiekacz do bułek, ale o piec do
> >> pieczenia chleba i pizzy. Twój wypiekacz nie służy do pieczenia chleba,
> >> ale tylko i wyłącznie do wypieku bułki drożdżowej.
> >>
> >> Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
> >> procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
> >> zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
> >> procesu fermentacji tego ciasta.
> >>
> >> Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
> >> niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
> >> zasadniczo z użyciem samych drożdży.
> > Nie wiesz to czytaj a nie pisz. Najlepiej dla ciebie będzie jak będziesz
odpisywał tylko jak pytany jesteś. Co do twojego durnego pytania o pieczenie pizzy w
maszynce. Wiem że masz dwucyfrowy współczynnik inteligencji ale że on jest w
okolicach benzyny niebieskiej do tej pory nie przypuszczałem. Pizzy w maszynce nie
piekłem ale ciasto na pizzę kręciłem w maszynce ostatnio w czwartek.
> Zenuś, twoje porady mają przydatność zerową i taki też poziom ma twoje IQ.
>
> Po chuj piszesz te historyjki o kręceniu pizzy w maszynce, skoro autor
> wątku nie pyta o proces kręcenia ciasta, ale o pieszczenie?
>
> Jak zwykle udzielasz odpowiedzi, która się ma nijak do zadanego pytania.
> > Jak chcesz się przydać to daj przepis na wodny chleb.
> "DO BUDY ZAWSZONY PSI BĘKARCIE!"
>
>
> --
> Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
> http://www.avg.com
Uważaj bo za chwilę też może się okazać że kopiesz ojca po jajach jak łapę do
szczanie podnosi.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.01.22 16:20 Uzytkownik
- 10.01.22 17:10 Collie
- 10.01.22 18:05 Collie
- 10.01.22 18:22 WS
- 10.01.22 19:13 Mateusz Bogusz
- 10.01.22 19:21 WS
- 10.01.22 20:13 Collie
- 10.01.22 20:23 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:31 WS
- 10.01.22 20:40 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:48 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:50 WS
- 10.01.22 20:51 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 21:13 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 21:51 WS
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt z dachu
- Jaka wełna na poddasze?
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
Najnowsze wątki
- 2025-04-05 Prunt z dachu
- 2025-03-26 Jaka wełna na poddasze?
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?