-
Data: 2022-01-10 16:20:18
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 10.01.2022 o 11:27, Collie pisze:
> W niedzielę, 9.01.2022 o 21:42, Uzytkownik napisał:
>
>> Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
>> procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
>> zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
>> procesu fermentacji tego ciasta.
>>
>> Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
>> niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
>> zasadniczo z użyciem samych drożdży.
> Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
> 1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
> technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
> 2. zakwas to drożdże "dzikie", namnażające się ochoczo na
> zarobionej wodą mące żytniej (ale nie pogardzą z braku
> laku i mąką pszenną), w towarzystwie bakterii latających
> zwykle po kuchni. Stąd przekonanie, że drożdże dzikie,
> z zakwasu, nadają chlebowi specyficzny smak;
> 3. drożdże "kupne" to drożdże hodowlane, wyselekcjonowane
> ze szczepów drożdży dzikich pod kątem szybkości działania
> i efektywności;
> 4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
> zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
> kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
> na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Te
> "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
> Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
> w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
> zapleczu;
> 5. Różnica między chlebem i bułką bierze się nie z drożdży
> a z surowca użytego do wypieku - mąki: żytniej, lub pszenno-
> żytniej w przypadku chleba i pszennej w przypadku bułki.
> Bułka, podobnie jak chleb, może wyrosnąć zarówno na
> drożdżach kupnych, jak i na zakwasie z mąki pszennej.
Po co wypisujesz takie bzdury, skoro nie masz o tym pojęcia?
Jak myślisz, dlaczego produkt tej fermentacji nazywa się zakwasem, a nie
zacierem?
Bo widzisz gamoniu, fermentację zakwasu chlebowego robią przede
wszystkim bakterie kwasu mlekowego, a nie drożdże, a podczas tej
fermentacji powstaje głównie kwas mlekowy, który nadaje kwaśny smak
pieczywu.
Drożdże tu mają znikomy udział, a same drożdże zaś powodują fermentację
alkoholową.
Co do bułek to głównie są wypiekane z mąki pszennej, ale są też pieczone
bułki z mąki żytniej lub mieszanej.
Jeszcze raz. Chleb to pieczywo oparte na zakwasie, a bułki to pieczywo
wyrośnięte na drożdżach.
Nie pisz też o marketach, bo w nich nie uświadczysz smaku chleba.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.01.22 17:10 Collie
- 10.01.22 18:05 Collie
- 10.01.22 18:22 WS
- 10.01.22 19:13 Mateusz Bogusz
- 10.01.22 19:21 WS
- 10.01.22 20:13 Collie
- 10.01.22 20:23 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:31 WS
- 10.01.22 20:40 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:48 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:50 WS
- 10.01.22 20:51 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 21:13 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 21:51 WS
- 10.01.22 22:13 Zenek Kapelinder
Najnowsze wątki z tej grupy
- Jaka wełna na poddasze?
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
Najnowsze wątki
- 2025-03-26 Jaka wełna na poddasze?
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent