eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-12 20:01:39
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    środa, 12 stycznia 2022 o 19:44:39 UTC+1 WS napisał(a):
    > środa, 12 stycznia 2022 o 19:32:43 UTC+1 4kogu... napisał(a):
    >
    > > Na tyle jak że cztery łyżki oleju jakiegoś. W kupnym pieczywie za tłuszcz robi
    utwardzony olej palmowy lub podobne gówno.
    > do zwykłego chleba na zakwasie tłuszczu się nie dodaje, do ciasta pizowego tez nie
    (czasem do pizzy polecaję "odrobine" oliwy, zwłaszcza przy piekarnikach o niższej
    temp., bo mniej wysycha, ale std. receptury nie przewidują...)
    > >Do tego ok 1/4 typowej kostki drożdży.
    > hm... jak dla mnie to już jest mocno niejednoznaczne, najczęściej uzywam "drożdzży
    babuni" 42g, ale jak nie ma to na 99% są take 2-3x większe... która jest "typowa"?
    >
    > Chleba nie robię, ale przy pizzy na 640g mąki daję 1.8g drożdzy świeżych i to
    wystarcza...
    Jak by ci dali pizze zrobiona według standardowej receptury to byś odrazy ja
    wypierdolil do śmietnika. Pizza to było jedzenie najbiedniejszych ludzi. To był
    placek w stylu polskiego podpłomyka upieczony na gorącym kamieniu i posmarowany
    rozciapanym pomidorem, bo pomidor był najtańszy. A jak brali jak szli pracować w polu
    to nie mieli zapakowanej w pudełko tylko zwijali jak my naleśnika.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1