-
Data: 2022-01-12 22:53:16
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]środa, 12 stycznia 2022 o 20:33:17 UTC+1 WS napisał(a):
> środa, 12 stycznia 2022 o 20:01:41 UTC+1 4kogu... napisał(a):
>
> > Jak by ci dali pizze zrobiona według standardowej receptury to byś odrazy ja
wypierdolil do śmietnika. Pizza to było jedzenie najbiedniejszych ludzi. To był
placek w stylu polskiego podpłomyka upieczony na gorącym kamieniu i posmarowany
rozciapanym pomidorem, bo pomidor był najtańszy.
> Ale ja właśnie takie lubię, bez przesadnej ilości dodatków... ;) Taka cieplusia
bułeczka z sosem pomidowowym + mozarellą ( + cebulka, czosnek i szynka parmeńska)
> No i polane po upieczeniu ostra oliwą + troche zielonego...
> Tradycyjne potrawy maja sporo zalet...
> np. brat jakiś czas temu często kupował w Krk na Kleparzu tradycyjny gruziński:
https://www.facebook.com/pg/GruzinskiChlebKrakowNowy
Kleparz
Głupi jesteś czy o drogę pytasz? Nie zezarl bys tradycyjnej pizzy z XIV wieku.
Kotarski zrobił program o tym jak kiedys tuaj ludzie podróżowali. Na oko tak XV wiek.
Przy traktach były ówczesne motele. Stołów szwedzkich w nich nie było. Były stoły
polskie. Pamiętasz z misia blaszane talerze przykręcone do stołów. Tam było podobnie
ale za talerze robiły wydłubane w stołach wgłębienia. Tradycyjne wtedy żarcie
podawane w tych motelach tez było. Przyszła pani i nałożyła mu do wgłębienia czegoś.
Nabrał na drewnianą łyżkę trochę tego czegoś. Wsadził do ust. Widać było jak cierpi
żeby połknąć. I jak już mógł mówić to powiedział że już nie jest głodny. To coś do
jedzenia to była kasza ugotowaną w wodzie bez soli. Tradycyjny polski bigos to była
kapusta zwykła i/lub kiszona ugotowaną z grzybami razem z wielorazowym kawałkiem
skóry. W latach 1935-1937 w Polsce spożycie mięsa było na poziomie 17 kilogramów
rocznie na łeb. Teraz ok 80 kg na łeb.
Następne wpisy z tego wątku
- 13.01.22 08:43 WS
- 13.01.22 08:45 Mateusz Bogusz
- 13.01.22 08:47 Mateusz Bogusz
- 13.01.22 09:40 Cavallino
- 13.01.22 12:39 Collie
- 14.01.22 08:24 Uzytkownik
- 14.01.22 08:31 Uzytkownik
- 14.01.22 08:33 Uzytkownik
- 14.01.22 08:37 Uzytkownik
- 14.01.22 08:42 Uzytkownik
- 14.01.22 08:50 Uzytkownik
- 14.01.22 08:52 Uzytkownik
- 18.01.22 14:53 Mirek Ptak
- 18.01.22 15:31 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 15:46 Zenek Kapelinder
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r