eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-12 22:53:16
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    środa, 12 stycznia 2022 o 20:33:17 UTC+1 WS napisał(a):
    > środa, 12 stycznia 2022 o 20:01:41 UTC+1 4kogu... napisał(a):
    >
    > > Jak by ci dali pizze zrobiona według standardowej receptury to byś odrazy ja
    wypierdolil do śmietnika. Pizza to było jedzenie najbiedniejszych ludzi. To był
    placek w stylu polskiego podpłomyka upieczony na gorącym kamieniu i posmarowany
    rozciapanym pomidorem, bo pomidor był najtańszy.
    > Ale ja właśnie takie lubię, bez przesadnej ilości dodatków... ;) Taka cieplusia
    bułeczka z sosem pomidowowym + mozarellą ( + cebulka, czosnek i szynka parmeńska)
    > No i polane po upieczeniu ostra oliwą + troche zielonego...
    > Tradycyjne potrawy maja sporo zalet...
    > np. brat jakiś czas temu często kupował w Krk na Kleparzu tradycyjny gruziński:
    https://www.facebook.com/pg/GruzinskiChlebKrakowNowy
    Kleparz
    Głupi jesteś czy o drogę pytasz? Nie zezarl bys tradycyjnej pizzy z XIV wieku.
    Kotarski zrobił program o tym jak kiedys tuaj ludzie podróżowali. Na oko tak XV wiek.
    Przy traktach były ówczesne motele. Stołów szwedzkich w nich nie było. Były stoły
    polskie. Pamiętasz z misia blaszane talerze przykręcone do stołów. Tam było podobnie
    ale za talerze robiły wydłubane w stołach wgłębienia. Tradycyjne wtedy żarcie
    podawane w tych motelach tez było. Przyszła pani i nałożyła mu do wgłębienia czegoś.
    Nabrał na drewnianą łyżkę trochę tego czegoś. Wsadził do ust. Widać było jak cierpi
    żeby połknąć. I jak już mógł mówić to powiedział że już nie jest głodny. To coś do
    jedzenia to była kasza ugotowaną w wodzie bez soli. Tradycyjny polski bigos to była
    kapusta zwykła i/lub kiszona ugotowaną z grzybami razem z wielorazowym kawałkiem
    skóry. W latach 1935-1937 w Polsce spożycie mięsa było na poziomie 17 kilogramów
    rocznie na łeb. Teraz ok 80 kg na łeb.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1