eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-14 08:33:52
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu 10.01.2022 o 21:13, Zenek Kapelinder pisze:
    > poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 19:21:34 UTC+1 WS napisał(a):
    >> poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 19:13:56 UTC+1 Mateusz Bogusz napisał(a):
    >>
    >>> A zamiast wcinać te węglowodany, to może wędzarnię i własne szynki i
    >>> kiełbasy kosztować? ;-)
    >> Idea niby dobra, ale problemem jest zakup prawdziwego mięsa... U mnie na wsi
    (Żywieckie) nie ma szans kupić od rolnika - jeśli ktoś coś chowa, to tylko na własne
    potrzeby :(
    >> No i wędzarnie są już passe ;) teraz ludzie robią raczej szynki, wędliny suche,
    dojrzewające... W sumie łatwiej, nie trzeba inwestować ;) mięcho do soli, cukru,
    przypraw i tyle... w bloku można produkować
    > Jak gówno nie umie pływać to twierdzi że woda za rzadka. Chciałeś zabłysnąć
    wiadomościami o mięsie i gówno z tego wyszło. Dobre mięso rozpoznaje się po
    przerobieniu. Na przykład w szynkowarze. Mielonka z szynkowara. Kilogram mięsa
    mielonego z marketu, szynka + łopatka lub karkówka. 20 g peklosoli. Szczypta gałki
    muszkatołowej. 10 gramów pieprzu mielonego. Plask łyżeczka od herbaty żelatyny. Jeśli
    po zrobieniu w szynkowarze pojawi się niewielka ilość żółtej galaretki to mięso było
    bardzo dobrej jakości. Jeśli galaretka jest wodnista, szara i jest jej dużo to mięso
    było bardzo niskiej jakości. Dziwnym zbiegiem okoliczności mięso z marketów spełnia
    pierwszy warunek a z rynków i podobnych miejsc z małymi sklepami drugi. Mięso z uboju
    gospodarskiego tak jak mleko prosto od krowy to gatunek mięsa którego nie kupił
    przemysł. Zwierzęta przy skupie lub z polecenia weterynarza zostały wyłączone z
    obrotu że względu na choroby zwierząt. Choroby takie jak gruźlica, nowotwór albo ze
    względu na zbyt duży poziom antybiotyków. Wędzarnia na poltorakilogramowy kawałek
    schabu czy szynki albo połówki albo na kilka udek lub piersi z kurczaka kosztowała
    mnie 0 złotych. To trzy puszki trzykilogramowe po ogórkach konserwowych. Puszki z
    odzysku z knajpy. Wedze w domu pod okapem. Na półtoragodzinne standardowe wędzenie
    wychodzi łyżka stołowa zrębków wędzarniczych.

    No proszę, zenuś - specjalista od wodnego chleba, a teraz specjalista od
    mięs :)



    --
    Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
    http://www.avg.com

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1