eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy › Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • X-Received: by 2002:ac8:5c4c:: with SMTP id j12mr1440166qtj.548.1642024396547; Wed,
    12 Jan 2022 13:53:16 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:ac8:5c4c:: with SMTP id j12mr1440166qtj.548.1642024396547; Wed,
    12 Jan 2022 13:53:16 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!2.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!news.misty.com!border2.nntp.dca1.gig
    anews.com!nntp.giganews.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google
    .com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 12 Jan 2022 13:53:16 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <5...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.138.96;
    posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
    NNTP-Posting-Host: 37.248.138.96
    References: <o...@l...harvard.local>
    <c...@4...com>
    <61dea874$0$542$65785112@news.neostrada.pl>
    <srmvt4$eqk$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <4...@g...com>
    <e...@g...com>
    <9...@g...com>
    <5...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <c...@g...com>
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
    Injection-Date: Wed, 12 Jan 2022 21:53:16 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 34
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580517
    [ ukryj nagłówki ]

    środa, 12 stycznia 2022 o 20:33:17 UTC+1 WS napisał(a):
    > środa, 12 stycznia 2022 o 20:01:41 UTC+1 4kogu... napisał(a):
    >
    > > Jak by ci dali pizze zrobiona według standardowej receptury to byś odrazy ja
    wypierdolil do śmietnika. Pizza to było jedzenie najbiedniejszych ludzi. To był
    placek w stylu polskiego podpłomyka upieczony na gorącym kamieniu i posmarowany
    rozciapanym pomidorem, bo pomidor był najtańszy.
    > Ale ja właśnie takie lubię, bez przesadnej ilości dodatków... ;) Taka cieplusia
    bułeczka z sosem pomidowowym + mozarellą ( + cebulka, czosnek i szynka parmeńska)
    > No i polane po upieczeniu ostra oliwą + troche zielonego...
    > Tradycyjne potrawy maja sporo zalet...
    > np. brat jakiś czas temu często kupował w Krk na Kleparzu tradycyjny gruziński:
    https://www.facebook.com/pg/GruzinskiChlebKrakowNowy
    Kleparz
    Głupi jesteś czy o drogę pytasz? Nie zezarl bys tradycyjnej pizzy z XIV wieku.
    Kotarski zrobił program o tym jak kiedys tuaj ludzie podróżowali. Na oko tak XV wiek.
    Przy traktach były ówczesne motele. Stołów szwedzkich w nich nie było. Były stoły
    polskie. Pamiętasz z misia blaszane talerze przykręcone do stołów. Tam było podobnie
    ale za talerze robiły wydłubane w stołach wgłębienia. Tradycyjne wtedy żarcie
    podawane w tych motelach tez było. Przyszła pani i nałożyła mu do wgłębienia czegoś.
    Nabrał na drewnianą łyżkę trochę tego czegoś. Wsadził do ust. Widać było jak cierpi
    żeby połknąć. I jak już mógł mówić to powiedział że już nie jest głodny. To coś do
    jedzenia to była kasza ugotowaną w wodzie bez soli. Tradycyjny polski bigos to była
    kapusta zwykła i/lub kiszona ugotowaną z grzybami razem z wielorazowym kawałkiem
    skóry. W latach 1935-1937 w Polsce spożycie mięsa było na poziomie 17 kilogramów
    rocznie na łeb. Teraz ok 80 kg na łeb.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1