eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!border1.nntp.dca1.giganews
    .com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-s
    po-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    Date: Fri, 14 Jan 2022 08:42:18 +0100
    MIME-Version: 1.0
    User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
    Thunderbird/91.5.0
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Content-Language: pl
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    References: <o...@l...harvard.local>
    <c...@4...com>
    <61dea874$0$542$65785112@news.neostrada.pl>
    <srmvt4$eqk$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <4...@g...com>
    <e...@g...com>
    <9...@g...com>
    <5...@g...com>
    <c...@g...com>
    From: Uzytkownik <a...@s...pl>
    In-Reply-To: <c...@g...com>
    Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: base64
    X-Antivirus: AVG (VPS 220114-0, 14.1.2022), Outbound message
    X-Antivirus-Status: Clean
    Lines: 37
    Message-ID: <61e1295a$0$498$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 94.254.185.74
    X-Trace: 1642146138 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 498 94.254.185.74:42996
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580582
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 12.01.2022 o 22:53, Zenek Kapelinder pisze:
    > środa, 12 stycznia 2022 o 20:33:17 UTC+1 WS napisał(a):
    >> środa, 12 stycznia 2022 o 20:01:41 UTC+1 4kogu... napisał(a):
    >>
    >>> Jak by ci dali pizze zrobiona według standardowej receptury to byś odrazy ja
    wypierdolil do śmietnika. Pizza to było jedzenie najbiedniejszych ludzi. To był
    placek w stylu polskiego podpłomyka upieczony na gorącym kamieniu i posmarowany
    rozciapanym pomidorem, bo pomidor był najtańszy.
    >> Ale ja właśnie takie lubię, bez przesadnej ilości dodatków... ;) Taka cieplusia
    bułeczka z sosem pomidowowym + mozarellą ( + cebulka, czosnek i szynka parmeńska)
    >> No i polane po upieczeniu ostra oliwą + troche zielonego...
    >> Tradycyjne potrawy maja sporo zalet...
    >> np. brat jakiś czas temu często kupował w Krk na Kleparzu tradycyjny gruziński:
    https://www.facebook.com/pg/GruzinskiChlebKrakowNowy
    Kleparz
    > Głupi jesteś czy o drogę pytasz? Nie zezarl bys tradycyjnej pizzy z XIV wieku.
    Kotarski zrobił program o tym jak kiedys tuaj ludzie podróżowali. Na oko tak XV wiek.
    Przy traktach były ówczesne motele. Stołów szwedzkich w nich nie było. Były stoły
    polskie. Pamiętasz z misia blaszane talerze przykręcone do stołów. Tam było podobnie
    ale za talerze robiły wydłubane w stołach wgłębienia. Tradycyjne wtedy żarcie
    podawane w tych motelach tez było. Przyszła pani i nałożyła mu do wgłębienia czegoś.
    Nabrał na drewnianą łyżkę trochę tego czegoś. Wsadził do ust. Widać było jak cierpi
    żeby połknąć. I jak już mógł mówić to powiedział że już nie jest głodny. To coś do
    jedzenia to była kasza ugotowaną w wodzie bez soli. Tradycyjny polski bigos to była
    kapusta zwykła i/lub kiszona ugotowaną z grzybami razem z wielorazowym kawałkiem
    skóry. W latach 1935-1937 w Polsce spożycie mięsa było na poziomie 17 kilogramów
    rocznie na łeb. Teraz ok 80 kg na łeb.

    Zenuś, przestań pieprzyć od rzeczy.



    --
    Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
    http://www.avg.com

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1