-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!border1.nntp.dca1.giganews
.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-s
po-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Fri, 14 Jan 2022 08:42:18 +0100
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.5.0
Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Content-Language: pl
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <o...@l...harvard.local>
<c...@4...com>
<61dea874$0$542$65785112@news.neostrada.pl>
<srmvt4$eqk$1$Janusz@news.chmurka.net>
<4...@g...com>
<e...@g...com>
<9...@g...com>
<5...@g...com>
<c...@g...com>
From: Uzytkownik <a...@s...pl>
In-Reply-To: <c...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: base64
X-Antivirus: AVG (VPS 220114-0, 14.1.2022), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 37
Message-ID: <61e1295a$0$498$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 94.254.185.74
X-Trace: 1642146138 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 498 94.254.185.74:42996
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580582
[ ukryj nagłówki ]W dniu 12.01.2022 o 22:53, Zenek Kapelinder pisze:
> środa, 12 stycznia 2022 o 20:33:17 UTC+1 WS napisał(a):
>> środa, 12 stycznia 2022 o 20:01:41 UTC+1 4kogu... napisał(a):
>>
>>> Jak by ci dali pizze zrobiona według standardowej receptury to byś odrazy ja
wypierdolil do śmietnika. Pizza to było jedzenie najbiedniejszych ludzi. To był
placek w stylu polskiego podpłomyka upieczony na gorącym kamieniu i posmarowany
rozciapanym pomidorem, bo pomidor był najtańszy.
>> Ale ja właśnie takie lubię, bez przesadnej ilości dodatków... ;) Taka cieplusia
bułeczka z sosem pomidowowym + mozarellą ( + cebulka, czosnek i szynka parmeńska)
>> No i polane po upieczeniu ostra oliwą + troche zielonego...
>> Tradycyjne potrawy maja sporo zalet...
>> np. brat jakiś czas temu często kupował w Krk na Kleparzu tradycyjny gruziński:
https://www.facebook.com/pg/GruzinskiChlebKrakowNowy
Kleparz
> Głupi jesteś czy o drogę pytasz? Nie zezarl bys tradycyjnej pizzy z XIV wieku.
Kotarski zrobił program o tym jak kiedys tuaj ludzie podróżowali. Na oko tak XV wiek.
Przy traktach były ówczesne motele. Stołów szwedzkich w nich nie było. Były stoły
polskie. Pamiętasz z misia blaszane talerze przykręcone do stołów. Tam było podobnie
ale za talerze robiły wydłubane w stołach wgłębienia. Tradycyjne wtedy żarcie
podawane w tych motelach tez było. Przyszła pani i nałożyła mu do wgłębienia czegoś.
Nabrał na drewnianą łyżkę trochę tego czegoś. Wsadził do ust. Widać było jak cierpi
żeby połknąć. I jak już mógł mówić to powiedział że już nie jest głodny. To coś do
jedzenia to była kasza ugotowaną w wodzie bez soli. Tradycyjny polski bigos to była
kapusta zwykła i/lub kiszona ugotowaną z grzybami razem z wielorazowym kawałkiem
skóry. W latach 1935-1937 w Polsce spożycie mięsa było na poziomie 17 kilogramów
rocznie na łeb. Teraz ok 80 kg na łeb.
Zenuś, przestań pieprzyć od rzeczy.
--
Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
http://www.avg.com
Następne wpisy z tego wątku
- 14.01.22 08:50 Uzytkownik
- 14.01.22 08:52 Uzytkownik
- 18.01.22 14:53 Mirek Ptak
- 18.01.22 15:31 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 15:46 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 16:41 Mateusz Viste
- 18.01.22 17:11 Pete
- 18.01.22 18:05 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 18:24 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 20:09 Mateusz Viste
- 18.01.22 21:03 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 21:32 r...@k...pl
- 18.01.22 21:52 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 22:19 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 22:32 Uzytkownik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r