eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiwnica naturalna - ziemiankaRe: Piwnica naturalna - ziemianka
  • Data: 2009-02-23 12:03:23
    Temat: Re: Piwnica naturalna - ziemianka
    Od: Ariusz <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Krzemo napisał(a):
    > On 23 Lut, 09:31, "Tomasz" <t...@w...pl> wrote:
    >> Użytkownik "Krzemo" <p...@g...com> napisał
    >>
    >> Tzn bezwzględnie izolować przeciwwilgociowo.... ale termicznie
    >> izolować tylko ściany zewnętrzne z zewnątrz oraz sklepienie ziemianki
    >> (też z zewnątrz). Podłogi broń boże nie (tamtędy ma się dostawać
    >> naturalne ciepełko z ziemi).
    >>
    >> No fajnie, a moze ktos wie jak to funkcjonowalo przez wieki bez zadnych
    >> izolacji przeciwwilgociowej ani termicznej?
    > Na pewno gorzej niz z taka izolacją...
    > ;-)
    >
    >> Wydaje mi sie za caly mikroklimat takiej piwniczki polegal na tym.
    >
    > Cały "mikroklimat" o którym piszesz to wilgoć i stęchlizna ... Tak jak
    > pisałem - jezeli tak chcesz to nie dawaj izolacji termicznej na
    > podłodze (a najlepiej zrób klepisko).

    Mikroklimat jest ważny - dlaczego np. wino butelkowane przechowuje się
    leżąc - po to by wino dotykało korka - ma to dwa zadania: 1. uszczelnia
    dodatkowo butelkę bo korek nie wysycha 2. za jego pośrednictwem wino
    oddycha. Optymalne warunki dla wina to 12 stC i wilgotność w okolicy
    70-75%. Wszelkie zapachy niemile widziane.

    Dlatego jeżeli ktoś planuje mieć piwniczkę przy okazji na wino nie może
    zbytnio wysuszyć powietrza, a zatem zbytnia izolacja przeciwwilgociowa
    nie jest wskazana. Może lepiej więc nie izolować przeciwwilgociowo, a
    zrobić lepszą wentylację - tak by powietrze się nie "psuło" Co do temp.
    12 st. w zimie - to ciężka sprawa. Raczej kolo 6 st. przy dobrej
    izolacji termicznej od góry. Podobnie w lecie im lepsza izolacja
    termiczna tym warunki wewnątrz bardziej stałe - a zmiana temperatury
    będzie na tyle wolna by nie szkodziła. Wino przechowywane w temp.
    poniżej 12stC wolniej dojrzewa, więc ziemianka nie jest całkiem
    zdyskfalifikowana jeżeli chodzi o przechowywanie wina. Zapach, które z
    pewnością pojawią się w tej piwnicy będą miały wpływ na smak i zapach
    wina - ale kto wie czy nie uda się przez przypadek stworzyć jakiegoś
    mikroklimatu, który spowoduje, że wino będzie przepyszne :).

    Ariusz

    Ariusz

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1