-
Data: 2009-02-23 12:03:23
Temat: Re: Piwnica naturalna - ziemianka
Od: Ariusz <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]Krzemo napisał(a):
> On 23 Lut, 09:31, "Tomasz" <t...@w...pl> wrote:
>> Użytkownik "Krzemo" <p...@g...com> napisał
>>
>> Tzn bezwzględnie izolować przeciwwilgociowo.... ale termicznie
>> izolować tylko ściany zewnętrzne z zewnątrz oraz sklepienie ziemianki
>> (też z zewnątrz). Podłogi broń boże nie (tamtędy ma się dostawać
>> naturalne ciepełko z ziemi).
>>
>> No fajnie, a moze ktos wie jak to funkcjonowalo przez wieki bez zadnych
>> izolacji przeciwwilgociowej ani termicznej?
> Na pewno gorzej niz z taka izolacją...
> ;-)
>
>> Wydaje mi sie za caly mikroklimat takiej piwniczki polegal na tym.
>
> Cały "mikroklimat" o którym piszesz to wilgoć i stęchlizna ... Tak jak
> pisałem - jezeli tak chcesz to nie dawaj izolacji termicznej na
> podłodze (a najlepiej zrób klepisko).
Mikroklimat jest ważny - dlaczego np. wino butelkowane przechowuje się
leżąc - po to by wino dotykało korka - ma to dwa zadania: 1. uszczelnia
dodatkowo butelkę bo korek nie wysycha 2. za jego pośrednictwem wino
oddycha. Optymalne warunki dla wina to 12 stC i wilgotność w okolicy
70-75%. Wszelkie zapachy niemile widziane.
Dlatego jeżeli ktoś planuje mieć piwniczkę przy okazji na wino nie może
zbytnio wysuszyć powietrza, a zatem zbytnia izolacja przeciwwilgociowa
nie jest wskazana. Może lepiej więc nie izolować przeciwwilgociowo, a
zrobić lepszą wentylację - tak by powietrze się nie "psuło" Co do temp.
12 st. w zimie - to ciężka sprawa. Raczej kolo 6 st. przy dobrej
izolacji termicznej od góry. Podobnie w lecie im lepsza izolacja
termiczna tym warunki wewnątrz bardziej stałe - a zmiana temperatury
będzie na tyle wolna by nie szkodziła. Wino przechowywane w temp.
poniżej 12stC wolniej dojrzewa, więc ziemianka nie jest całkiem
zdyskfalifikowana jeżeli chodzi o przechowywanie wina. Zapach, które z
pewnością pojawią się w tej piwnicy będą miały wpływ na smak i zapach
wina - ale kto wie czy nie uda się przez przypadek stworzyć jakiegoś
mikroklimatu, który spowoduje, że wino będzie przepyszne :).
Ariusz
Ariusz
Następne wpisy z tego wątku
- 23.02.09 12:17 Andrzej S.
- 23.02.09 12:43 Pawel Kowalski
- 23.02.09 15:10 tornad
Najnowsze wątki z tej grupy
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
- Czyszczenie rur
- ale grupa siadła
- Jakie podatki za wynajem?
Najnowsze wątki
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur
- 2024-09-06 ale grupa siadła
- 2024-09-05 Krzew-drzewo