eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodySok z sokownika. Pytanko o cukier.Re: Sok z sokownika. Pytanko o cukier.
  • Data: 2014-07-12 21:54:59
    Temat: Re: Sok z sokownika. Pytanko o cukier.
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Sat, 12 Jul 2014 21:47:01 +0200, Jacek napisał(a):

    > Robię sok w sokowniku (wiśnie, porzeczki, agrest).
    > Są dwie szkoły. Jedna mówi, żeby owoce wsypane do sokownika posypać
    > cukrem i to dość sporo i potem dopiero parować. Druga szkoła każe zrobić
    > sok bez cukru, a dosładzać dopiero potem przed przelaniem do butelek.
    > Który sposób jest lepszy z punktu widzenia wydajności? Z cukrem, czy bez?
    > Jacek

    Szkoła "bez cukru" powstała w czasach jego braków na rynku, z oszczędności
    - ponieważ część cukru pozostaje w owocach.
    Generalnie powinno się owoce parować _z cukrem_, ponieważ cukier działa na
    owoce macerująco, ułatwiając/przyspieszając wydostawanie się soku.
    Jest też drugi argument "za" metodą z cukrem - cukier jako produkt sypki
    przechowywany w papierowym op. zawiera bakterie - więc podczas parowania
    sterylizuje się razem z sokiem i możesz nalewać taki gorący słodki sok
    wężykiem wprost z sokownika do wysterylizowanych butelek, sterylizacja w
    butelkach nie jest już konieczna.
    --
    XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1