eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.ogrodyTakiego wina nie miałem.Re: Takiego wina nie miałem.
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
    atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.n
    eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
    Newsgroups: pl.rec.ogrody
    References: <50978fa8$0$26681$65785112@news.neostrada.pl>
    <x...@4...net>
    Subject: Re: Takiego wina nie miałem.
    Date: Mon, 5 Nov 2012 12:16:23 +0100
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    Lines: 16
    Message-ID: <50979fad$0$1306$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 77-236-1-131.home.aster.pl
    X-Trace: 1352114093 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1306 77.236.1.131:1961
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:235076
    [ ukryj nagłówki ]


    Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
    news:x6y4ec90m35b.1k4nr2y1gb7jw.dlg@40tude.net...
    > Dnia Mon, 5 Nov 2012 11:06:23 +0100, 4CX250 napisał(a):
    > Czym "uszczelniłeś"? Gazą??? Pięknie, nie ma co.
    > Ty sobie lepiej sprawdź, czy fermentacja octowa teraz nie idzie.

    Taka metoda jest stosowana przy bardzo gęstych, pieniących się winach lub
    piwowarstwie. Zamiast tradycyjnej rurki fermentacyjnej jest gruba rura
    prowadząca do kolejnego naczynia wypełnionego wodą. Oczywiście drugi koniec
    tej rury jest pod wodą. Robi się to w celu odprowadzenia nadmiaru piany lub
    ewentualnych części stałych. Dzięki temu nie ma ryzyka że rozsadzi rurkę
    fermentacyjną lub balon gdyby zatkało rurkę. Nie ma też ryzyka skażenia
    fermentowanego produktu bo nie ma dostępu powietrza. Po angielsku takie coś
    nazywa się: "Blow off tube"

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1