eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWędzarnia - "oryginalne" projektyRe: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
  • Data: 2015-08-29 10:21:22
    Temat: Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
    Od: Kris <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu sobota, 29 sierpnia 2015 10:03:42 UTC+2 użytkownik nadir napisał:

    > Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania mięsa, ludzie
    > od przynajmniej kilu tysięcy lat stosują ten sposób i żyją.
    > Benzopiren, bo to on jest szkodliwy w dymie wędzarniczym, jest również
    > obecny we wdychanym powietrzu, raz jego stężenie jest większe innym
    > razem mniejsze. I o to stężenie i dawkę chodzi.
    > Jak sam sobie zrobisz wędliny, to wiesz przynajmniej ile i jakiego
    > świństwa w nich jest, w tych produkowane masowo to często w ogóle nie
    > wiadomo co stosują.
    Ot to. Mama kilkadziesiąt ostatnich lat pracowała w sklepach mięsnych, więc doskonale
    wiem jak to z tymi sklepowymi wędlinami bywa.
    Taka ciekawostka- trzy lata temu do Turcji lecieliśmy w końcówce sierpnia. wylot z
    Gdańska, samochód stał na parkingu lotniskowym 9dni. Jak wysiadaliśmy z samochodu
    idąc na samolot zapomnieliśmy wziąć z auta woreczek w którym 2 czy 3 obłożone wedliną
    i serem bułki były. Gdy po tych chyba 9 dniach wracaliśmy spodziewaliśmy się że w
    aucie stojącym na rozgrzanym parkingu będzie straszny fetor. Otwieramy auto a tam
    nic- bułki uschnięte ale wędlina i ser na nich wyglądają jakby do zjedzenia się
    nadawały.
    Więc można sobie wyobrazić ile tam różnej chemii w tym jest.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1