eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWędzarnia - "oryginalne" projekty › Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
  • X-Received: by 10.182.32.68 with SMTP id g4mr220573obi.31.1440836483309; Sat, 29 Aug
    2015 01:21:23 -0700 (PDT)
    X-Received: by 10.182.32.68 with SMTP id g4mr220573obi.31.1440836483309; Sat, 29 Aug
    2015 01:21:23 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
    62no184966qgj.1!news-out.google.com!nt1ni18190igb.0!nntp.google.com!se8no464211
    igc.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Sat, 29 Aug 2015 01:21:22 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <55e1675c$0$4766$65785112@news.neostrada.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=91.212.242.200;
    posting-account=1bgw0AkAAADRxmlN2IUfiLukBBJOTwBY
    NNTP-Posting-Host: 91.212.242.200
    References: <55de00c8$0$27508$65785112@news.neostrada.pl>
    <b...@g...com>
    <e...@g...com>
    <1...@g...com>
    <f...@g...com>
    <o...@l...harvard.local>
    <4...@g...com>
    <55df56ee$0$4769$65785112@news.neostrada.pl>
    <55e0c4e9$0$27506$65785112@news.neostrada.pl>
    <55e1675c$0$4766$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <6...@g...com>
    Subject: Re: Wędzarnia - "oryginalne" projekty
    From: Kris <k...@g...com>
    Injection-Date: Sat, 29 Aug 2015 08:21:23 +0000
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:504333
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu sobota, 29 sierpnia 2015 10:03:42 UTC+2 użytkownik nadir napisał:

    > Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwowania mięsa, ludzie
    > od przynajmniej kilu tysięcy lat stosują ten sposób i żyją.
    > Benzopiren, bo to on jest szkodliwy w dymie wędzarniczym, jest również
    > obecny we wdychanym powietrzu, raz jego stężenie jest większe innym
    > razem mniejsze. I o to stężenie i dawkę chodzi.
    > Jak sam sobie zrobisz wędliny, to wiesz przynajmniej ile i jakiego
    > świństwa w nich jest, w tych produkowane masowo to często w ogóle nie
    > wiadomo co stosują.
    Ot to. Mama kilkadziesiąt ostatnich lat pracowała w sklepach mięsnych, więc doskonale
    wiem jak to z tymi sklepowymi wędlinami bywa.
    Taka ciekawostka- trzy lata temu do Turcji lecieliśmy w końcówce sierpnia. wylot z
    Gdańska, samochód stał na parkingu lotniskowym 9dni. Jak wysiadaliśmy z samochodu
    idąc na samolot zapomnieliśmy wziąć z auta woreczek w którym 2 czy 3 obłożone wedliną
    i serem bułki były. Gdy po tych chyba 9 dniach wracaliśmy spodziewaliśmy się że w
    aucie stojącym na rozgrzanym parkingu będzie straszny fetor. Otwieramy auto a tam
    nic- bułki uschnięte ale wędlina i ser na nich wyglądają jakby do zjedzenia się
    nadawały.
    Więc można sobie wyobrazić ile tam różnej chemii w tym jest.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1