eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieŻe podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
  • X-Received: by 2002:aca:de07:: with SMTP id v7-v6mr44975oig.5.1533115347666; Wed, 01
    Aug 2018 02:22:27 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:aca:de07:: with SMTP id v7-v6mr44975oig.5.1533115347666; Wed, 01
    Aug 2018 02:22:27 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
    0.net!feeder.erje.net!2.us.feeder.erje.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net
    !feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.g
    iganews.com!nntp.giganews.com!d7-v6no1750091itj.0!news-out.google.com!k71-v6ni1
    980itk.0!nntp.google.com!g6-v6no33879itf.0!postnews.google.com!glegroupsg2000go
    o.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 1 Aug 2018 02:22:27 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <5b602587$0$622$65785112@news.neostrada.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=85.219.130.230;
    posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
    NNTP-Posting-Host: 85.219.130.230
    References: <e...@g...com>
    <6...@g...com>
    <5b5c05c5$0$595$65785112@news.neostrada.pl>
    <e...@g...com>
    <5b5cd8a8$0$592$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@g...com>
    <5b5db13c$0$691$65785112@news.neostrada.pl>
    <f...@g...com>
    <5b5dfdc1$0$689$65785112@news.neostrada.pl>
    <e...@g...com>
    <5b5e0b98$0$674$65785112@news.neostrada.pl>
    <e...@g...com>
    <5b5f4294$0$606$65785112@news.neostrada.pl>
    <c...@g...com>
    <5b5f65e8$0$608$65785112@news.neostrada.pl>
    <7...@g...com>
    <5b5f7f3a$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
    <5b5f82be$0$590$65785112@news.neostrada.pl>
    <5...@g...com>
    <5b602587$0$622$65785112@news.neostrada.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <3...@g...com>
    Subject: Re: Że podwyżki są to widać, ale nie wiedziałem że aż takie...
    From: WS <L...@c...pl>
    Injection-Date: Wed, 01 Aug 2018 09:22:27 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 30
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:543147
    [ ukryj nagłówki ]

    On Tuesday, July 31, 2018 at 11:02:01 AM UTC+2, Uzytkownik wrote:

    Chyba cleba nigdy nie piekles/nie widziales ;)

    > Aby upiec bochenek 1kg potrzebujemy ok. 0,8 litra wody/mleka.

    Troche przesadzone...


    > Wodę podgrzewamy od 10'C
    ciasto powinno wyrastac w temp pokojowej, raczej blizej 25...

    > Aby odparować tą ilość wody musimy dostarczyć: 0,8kg * 2257kJ/kg = 1805,6kJ

    Ale nie pieczemy suchara, ani bulki na bulke tarta tylko swiezy chlebek

    wg http://zdrowezywienie.edu.pl/woda.htm
    ma miec 40-42% wody po upieczeniu


    > Ale to jeszcze nie wszystko. Aby chleb się upiekł to musimy podgrzać
    > parę do prawie 200'C

    moze troche pary, ktora z czesci wody dostaje sie do pieca sie podgrzeje, ale
    generalnie upieczony chleb wyciagany z pieca ma wewnatrz ponizej 100 stopni (98-99 ?)
    Woda nie pozwala mu nagrzac sie bardziej... Im wiekszy, tym dluzej sie piecze, maly
    nagrzewa sie szybciej i szybciej jest upieczony.

    WS

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1