eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domindukcyjkaRe: indukcyjka
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
    From: "kogutek" <s...@N...gazeta.pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: indukcyjka
    Date: Fri, 4 May 2012 23:57:28 +0000 (UTC)
    Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
    Lines: 90
    Message-ID: <jo1qd8$938$1@inews.gazeta.pl>
    References: <jnue1h$91i$1@node2.news.atman.pl> <jnv9as$q6o$1@inews.gazeta.pl>
    <jo1g63$git$1@node2.news.atman.pl>
    <19fqddosuchyj$.nbgz5k63w19c$.dlg@40tude.net>
    <jo1km8$es$1@inews.gazeta.pl> <5fqzhpt0zeju.t38kun2e6bib$.dlg@40tude.net>
    NNTP-Posting-Host: localhost
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: inews.gazeta.pl 1336175848 9320 172.20.26.241 (4 May 2012 23:57:28 GMT)
    X-Complaints-To: u...@a...pl
    NNTP-Posting-Date: Fri, 4 May 2012 23:57:28 +0000 (UTC)
    X-User: sok_marchwiowy
    X-Forwarded-For: 164.126.203.130
    X-Remote-IP: localhost
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:133131
    [ ukryj nagłówki ]

    Fragile <s...@o...pl> napisał(a):

    > Dnia Fri, 4 May 2012 22:19:52 +0000 (UTC), kogutek napisał(a):
    >
    > > Fragile <s...@o...pl> napisał(a):
    > >
    > >> Dnia Fri, 4 May 2012 23:03:12 +0200, yapann napisał(a):
    > >>
    > >>>> policzyć ile w warunkach zapewniających stu procentową sprawność potrzeba
    > >>>
    > >>> na babską logikę, jeśli mam porównywać - to po co mi stuprocentowa
    > >>> sprawność?
    > >>>
    > >>> ale może postawię pytania inaczej:
    > >>> czy indukcja (wg założeń / zasady) pracuje inaczej kiedy ma ger na cały bla
    > t
    > >>> a kiedy ma zająty tyko fragment pola?
    > >>>
    > >> Pracuje tak samo, ale na mniejszym bądź większym obszarze (w zależności od
    > >> wielkości naczynia). Myślę, że pobór energii na określonym 'biegu' jest
    > >> taki sam.
    > >>>
    > >>> Przypuszczam, że od jakiejś parady
    > >>> jest na tym polu narysowany mały i duży obrys.
    > >>>
    > >> "(...) indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (...). Pole
    > >> indukcyjne wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko wtedy, gdy jest
    > >> w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i _tylko na polu_, jakie
    > >> odpowiada jego wielkości. Nie nagrzewa się zatem żadna część płyty
    > >> wykraczająca poza dno garnka, a po zdjęciu naczynia z kuchenki, płyta
    > >> pozostaje zimna.
    > >>
    > >> Na tym polega główna równica między płytą indukcyjną a ceramiczną. W
    > >> przypadku standardowych płyt ceramicznych energia elektryczna dociera do
    > >> grzałki, która ogrzewa pole grzejne, a dopiero to pole ogrzewa garnek.
    > >> Indukcja skraca nam ten proces, a przez to przyczynia się do oszczędności
    > >> energii.(...)"
    > >>
    > >> Pozdrawiam,
    > >> M.
    > > Guzik prawda. Cewka w płycie i dno naczynia to nic innego niż transformator
    > > praktycznie bez rdzenia. Przekazywana moc silnie zależy od stopnia
    > > sprzęgnięcia dwóch uzwojeń. A sprzęgnięcie zależy od bardzo wielu czynników.
    > > Jednym z nich jest wielkość dna. Od nie przykrytej dnem części cewki jest zby
    > t
    > > daleko do garnka żeby mógł być grzany z jakąś sensowną mocą. Przez tą nie
    > > przykrą częścią cewki płynie taki sam prąd jak pod przykrytą dnem. Nie
    > > przykryta część cewki generuje straty.
    > >
    > ??
    > No nie wiem, czy można ufać Twym słowom :) Słyszałam coś innego, z wielu
    > źródeł.
    > >
    > > Jak zrezygnowaliśmy z gazu to
    > > zastanawiałem się czy nie kupić płyty indukcyjnej. Już byłem bliski pomimo że
    > > w danych technicznych producenci podawali sprawność na granicy 75-80%. Taką
    > > sprawność uzyskiwali w laboratorium przy idealnie dobranych garnkach i
    > > patelniach. Trafiła mi się prawie darmo nowa płyta z płytkami oporowymi. Jak
    > > nauczyliśmy się na niej gotować to nic innego nie chcę. Płyta indukcyjna ma n
    > a
    > > pewno wiele zalet. Łatwo umyć, ładniejsza. Ale pod względem sprawności, czyli
    > > ile kosztuje gotowanie uważam że ustępuje archaicznej płytce oporowej.
    > >
    > :)
    > Ja nie wyobrażam sobie powrotu do innego sprzętu. Tylko indukcja. Niezwykła
    > oszczędnośc czasu (akurat to dla mnie bardzo ważne) i energii (może nie
    > niezwykła, ale jednak :)). O myciu już nawet nie wspomnę, bo to czysta
    > przyjemność.
    >
    > Pozdrawiam,
    > M.
    Oszczędność czasu i łatwość utrzymania w czystości. Zgadzam się w dwustu
    procentach. Co do oszczędności energii mogę dyskutować. Jak producent podaje
    że u niego wyszły ponad dwudziesto procentowe straty to w realu może być tylko
    gorzej. Cudów nie ma. W płytach jakie oglądałem do chłodzenia elektroniki żeby
    się nie usmażyła były zainstalowane wentylatorki. Jak by to było super
    energooszczędne rozwiązanie to by tranzystory mocy się nie grzały. Ktoś może
    powiedzieć co to taki mały wentylatorek nachłodzi. Ano nachłodzi. Dobrze
    umieszczony może grubo ponad 500W rozproszyć i nie dopuścić żeby tranzystory
    mocy rozgrzały się do temperatury powodującej ich uszkodzenia. Wcale nie mała
    taka temperatura krytyczna może być. Może być sporo wyższa niż 100 stopni
    Celsjusza. Wychodzi że na radiatorach można by wodę gotować. Szybkość grzania
    wynika tylko z mocy jaką można w takiej kuchence wygenerować. Jak do czajnika
    elektrycznego nalejesz wody na jedną szklankę herbaty i czajnik będzie miał
    2kW mocy to szybciej zagrzeje niż płyta pobierająca taką samą moc grzejąc wodę
    na jedną szklankę. Nic w tym dziwnego bo w czajniku praktycznie nie ma strat.
    Całą energia zamienia się na ciepło.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1