-
X-Received: by 2002:aca:1a0b:: with SMTP id a11mr3610615oia.128.1565919293902; Thu,
15 Aug 2019 18:34:53 -0700 (PDT)
X-Received: by 2002:aca:1a0b:: with SMTP id a11mr3610615oia.128.1565919293902; Thu,
15 Aug 2019 18:34:53 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!f14no4592607qtq.0!news-out
.google.com!d29ni1603qtg.1!nntp.google.com!f14no4592600qtq.0!postnews.google.co
m!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Thu, 15 Aug 2019 18:34:53 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <5d55cc99$0$15490$426a74cc@news.free.fr>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=46.112.74.211;
posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
NNTP-Posting-Host: 46.112.74.211
References: <5d524e5c$0$537$65785112@news.neostrada.pl>
<0...@g...com>
<qitthr$b10$1@news.icm.edu.pl>
<b...@g...com>
<d...@g...com>
<qiu7nl$bo1$1@dont-email.me> <qiv35m$fmr$1@dont-email.me>
<qj0alb$3hm$1@dont-email.me> <qj3aqp$4vv$1@dont-email.me>
<o...@l...harvard.local>
<o...@l...harvard.local> <qj4hpo$ub7$1@dont-email.me>
<5d55cc99$0$15490$426a74cc@news.free.fr>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <f...@g...com>
Subject: Re: płyta indukcyjna
From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Injection-Date: Fri, 16 Aug 2019 01:34:54 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:554863
[ ukryj nagłówki ]Mylisz sie ze trzymanym na piecu i tylko zeliwnym. Nie stosuje sie i nie stosowalo na
garnki i patelnie golego zeliwa. Zarcie z takiego nie powlekanego niczym garnka bylo
by paskudne w smaku. Teraz seryjnie produkowane zeliwne garnki sa emaliowane. Przed
emaliowaniem byly cynowane albo wytwarzana na nich powloke grafitowa. Z zeliwnych
garnkow wychodzi lepsze bo jak napisales dlugo bylo w nich grzane w niskiej
temperaturze. W miesie ale i w grzybach, pomidorach i jeszcze wielu innych
skladnikach w czasie bardzo dlugiego grzania w temperaturze ok 80°C jeden z
aminokwasow rozpada sie na kwas glutaminowy. Czlowiek ma piec rodzajow kubkow
smakowych. Dziesiec lat temu odkryto ze ma kubki smakowe rozpoznajace kwas
glutaminowy i jego proste sole. Znowu aminokwasy jakie sa w grzybach czy pomidorach
nie maja smaku dokad nie wejda w reakcje z kwasem glutaminowym albo jego solami.
Dlatego bigos gotowany dwa tygodnie jest o niebo lepszy od takiego zrobionego na
szybko. Podobnie golabki i praktycznie cala reszta jedzenia. Gdziestam u chinczykow
czy innych dzikich glutaminian sodu stosowano od tysiacleci. Wiedzieli ze zarcie z
nim zrobione jest zwyczajnie lepsze chociaz nie wiedzieli dlaczego. Piaty smak nazywa
sie umami co po japonsku naczy pyszne. Jak odkryli smak umami ulozylo sie w logiczna
calosc dlaczego odbieramy piec smakow. Gorzki oznacza - uwazaj moze byc trujace.
Kwasny - uwazaj moze byc popsute. Slodki oznacza energie a slony skladnik
elektrolitow w czlowieku. Umami zamknal temat bo oznacza bialko potrzebne do budowy
komorek. Dlugie gotowanie w niskich temperaturach to bardzo stary wynalazek. Jest to
wynalazek zydowski. Oni maja szabes i nie wolno im w czasie kiedy trwa wykonywac
zadnych prac. Gotowac tez nim nie wolno. To poprzedniego dnia wkladali skladniki do
garnkow, wtedy glinianych, i wkladli garnki do pieca chlebowego po wyjeciu z niego
upieczonego chleba. Po wielu godzinach robilo sie duzo umami i dlatego zydowskie
jedzenie robione w tradycyjny sposob uchodzi za jedno z najsmaczniejszych na ziemi. Z
garnka zeliwnego nie wychodzi dlatego ze jest zeliwny bo teraz ma emalie ze szkla.
Zeliwny garnek grzeje nie tylko dnem ale i bokami. I to jego cala tajemnica. Gdyby
Zydzi mieli trzy tysiace lat temu garnki z kwasowki to wychodzilo by im tak samo
dobre bo nie od tego z czego zrobiony jest garnek ale od temperatury i czasu obrobki
cieplnej zalezy smak gotowanego jedzenia. Teraz mamy XXI wiek i nie ma sie co
pierdolic z zeliwnymi czy glinianymi garnkami wstawianymi do pieca chlebowego albo do
specjalnej komory w innych piecach czy kuchniach weglowych. Teraz sa rozne wolnowary
i inne "wary" w ktorych mozna ustawic czas i temperature. Moj patent na wolnowar byl
taki. Kazdy ma w domu wynalazek co sie frytownica nazywa. Najczesciej to taki duzy
okragly gar. Uzyty kilka razy po kupieniu i wypierdolic szkoda bo kasa za niego
zaplacona a praktycznie nowy. Robic frytek tez sie nikomu w nim nie chce jak ma w
perspektywie umycie frytownicy po takim czyms. Wzialem najlepiej dopasowany srednica
do frytownicy garnek. Odkrecilem uchwyty i dorobilem uchwyty z nierdzewnego drutu.
Przerwe mam ok centymetra pomiedzy frytownica a garnkiem. Dwie szklanki wody
wystarcza zeby po wlozeniu zapakownego garnk do frytownicy poziom byl na 3/4
wysokosci garnka. Mowiac prosciej grzeje w lazni wodnej. Jak by ktos chcial powtorzyc
co zrobilem to jeszcze trzeba zmienic zakres regulatora temperatury. Proste to jest
bo po rozkreceniu widac ze jest to regulator typu zelazkowego i bez problemu daje sie
go przeskalowac. Jak mialem rozkrecona frytownice to psiknalem pianke do ocieplen w
przestrzen pomiedzy obudowa a pojemnikiem na olej. Zewnetrzna obudowa w czasie
gotowania jest niewiele cieplejsza od otoczenia. Mozna ulozyc ranking jaki sposob
gotowania daje najlepsze efekty smakowe. Wolnowara i zydowskiej metody gotowania w
piecu chlebowym przez kilkanascie godzin nic nie pobije. Potem jest gotowanie w
kociolku nad ogniskiem. Nastepnie kuchnia weglowa. Nad ogniskiem caly kociolek jest
grzany a nie tylko dno. Zeby nie wykipialo operator stara sie utrzymac niska
temperature. Na kuchni weglowej garnek jest grzany od spodu ale i boki ma grzane bo
plyta sporo promieniuje. Operator ze wgledu na slaba regulacje stara sie niedopuscic
do wrzenia. Nastepnie jest kuchenka gazowa ale z otwartym plomieniem, zadne wynalazki
typu plyta pod ktora pali sie gaz. Oplywajace garnek gorace spaliny dostarczaja
troche ciepla bokom garnka. Kuchenka elektryczna i indukcyja jesli idzie o jakosc
gotowanego jedzenia sa poza klasyfikacja. O ile w kuchence elektrycznej cos tam
bedzie udawalo ze grzeje garnek z boku to w indukcyjnej grzeje tylko dno. Dlatego i
zarcie robione na indukcji jest denne.
Następne wpisy z tego wątku
- 16.08.19 14:43 WS
- 16.08.19 15:04 WS
- 16.08.19 15:36 Zenek Kapelinder
- 16.08.19 16:27 WS
- 16.08.19 21:50 Mateusz Viste
- 16.08.19 22:37 Zenek Kapelinder
- 16.08.19 22:48 Tomasz Gorbaczuk
- 16.08.19 23:31 Mateusz Viste
- 16.08.19 23:36 Zenek Kapelinder
- 16.08.19 23:49 Zenek Kapelinder
- 17.08.19 00:10 Mateusz Viste
- 17.08.19 08:52 abomito
- 17.08.19 09:32 WS
- 17.08.19 12:20 Mateusz Viste
- 17.08.19 12:46 Marek
Najnowsze wątki z tej grupy
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- Co tam u Was
- Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
Najnowsze wątki
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa