eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniepłyta indukcyjnaRe: płyta indukcyjna
  • Data: 2019-08-16 00:08:53
    Temat: Re: płyta indukcyjna
    Od: s...@g...com szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W dniu środa, 14 sierpnia 2019 02:15:48 UTC-5 użytkownik Roman Rogóż napisał:
    > W dniu 2019-08-13 o 12:49, Myjk pisze:
    > > Tue, 13 Aug 2019 07:45:00 +0200, Roman Rogóż
    > >
    > >> Krótkie pytanie do tych którzy zamienili.
    > >> indukcja zamiast gazu w kuchni.
    > >> Jak to się ma do rachunków za prąd versus rachunki za gaz ?
    > >
    > > Indukcja ma znacznie wyższą sprawność więc pomimo wyższego kosztu
    > > za kWh energii wychodzi tak samo jak na gazie. Pomijając oczywiste zalety
    > > indukcji (m.in. szybkość grzania w związku z wyższą sprawnością
    > > przekazywania energii do garnka/potrawy zamiast do powietrza).
    > >
    > Właśnie kwestia ogrzewania powietrza wokół garnka mnie żywotnie interesuje.
    > Meble kuchenne z płytą gazową zostały w taki sposób zrobione, że
    > największy palnik jest blisko ściany.

    Nie kazdy piec tak ma. Jak wybieralem swoj to w sumie mialem tez zagwozdke.
    Bo z jednej strony jak duzy palnik daleko to przy smazeniu pryska albo jak u Ciebie
    grzeje sciane a jak z brzegu to trzeba siegac za duzy garnek aby pomieszac w
    mniejszym.


    > Ściana wyłożona laminatem
    > krono-cośtam w jasnym kolorze drewna. Kiedy na tym palniku postawię duży
    > garnek lub patelnię, gorące powietrze (spaliny) opływające garnek
    > podgrzewają laminat na ścianie do tego stopnia że grozi to jego
    > przypaleniem.

    U mnie zawsze ta klapa jeszcze przy piecu jest.
    Bo klapa relatywnie rzadko zamykana ale zazwyczaj byla i jak odklapnieta to elegancko
    sciane chronila. Moze warto sie z nia przeprosic i poszukac na strychu?

    > Na razie zabezpieczam się w ten sposób że o ścianę opartą mam szybę
    > żaroodporną "kominkową", a za nia wsunięty kawałek sklejki 10mm.
    > Szyba wytrzymuje i nawet fajnie się myje z ew. tłuszczu, sklejka
    > skutecznie izoluje i laminat na ścianie ma się dobrze, ale po 2
    > miesiącach sklejka za szybą przy tym palniku brązowieje i po prostu się
    > zaczyna zwęglać.

    No to masz naprawde ekstremalne warunki. Szyba powinna ochronic sciane dosyc
    skutecznie.

    Moze masz po prostu garnek na tyle duzy ze sie w praktyce na piecu nie miesci i co
    bys nie czynil to bedzie zle, bo duzy palnik z brzegu sprawil by ze garnek by nawet
    wystawal...

    > Liczyłbym na to, że wymiana na indukcję która nie generuje spalin i nie
    > wymusza unoszącej się strugi gorącego powietrza rozwiąże problem
    > podgrzewania ściany i nie zwiększy istotnie rachunków.

    Tyle to ci i zwykla elektryczna da.
    Tyle ze bedziesz mial inny problem jesli ten garnek taki duzy.
    I indukcja i elektryka nagrzewaja dno "punktowo". Gaz pozwala na rownomierniejsze
    nagrzewanie. Jak nie gotujesz wody tylko cos gestszego to moze sie zaczac przypalac.

    > Z tego co wszyscy piszecie wynika że same zalety, patelnie mam wszystkie
    > pod indukcję (dno się nie wybrzusza) a garnki jakieś nierdzewne chyba z
    > aluminium w podwójnym dnie więc wymiana naczyć nie powinna mnie
    > specjalnie szarpnąć. Mam zasilanie 3 fazowe i możliwość doprowadzenia go
    > do kuchni (szybem wentylacyjnym) więc może nie będzie tak źle z
    > warunkami elektrycznymi.
    > Pytanie co do producenta. Lepiej inwestować w jakieś markowe (Siemens
    > Bosch etc ) że niby takie niezawodne, czy raczej w środek (Amica itp) i
    > liczyć na tańsze naprawy w razie czegoś ?
    >

    Trudno doradzic. U mnie kroluje whirlpool i sie sprawdza. Ale mysle ze to raczej
    ruletka...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1