eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniepłyta indukcyjnaRe: płyta indukcyjna
  • X-Received: by 2002:aca:d60b:: with SMTP id n11mr5983153oig.22.1565991395337; Fri, 16
    Aug 2019 14:36:35 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:aca:d60b:: with SMTP id n11mr5983153oig.22.1565991395337; Fri, 16
    Aug 2019 14:36:35 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!4.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net
    !feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.g
    iganews.com!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!f14no7266952qtq.0!
    news-out.google.com!d29ni1754qtg.1!nntp.google.com!f14no7266948qtq.0!postnews.g
    oogle.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 16 Aug 2019 14:36:21 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <4...@g...com>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=46.112.74.211;
    posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
    NNTP-Posting-Host: 46.112.74.211
    References: <5d524e5c$0$537$65785112@news.neostrada.pl> <1...@m...org>
    <5d53b523$0$17357$65785112@news.neostrada.pl>
    <c...@g...com>
    <c...@g...com>
    <1...@g...com>
    <4...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <b...@g...com>
    Subject: Re: płyta indukcyjna
    From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
    Injection-Date: Fri, 16 Aug 2019 21:36:35 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 18
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:554877
    [ ukryj nagłówki ]

    Przy obrobce cieplnej jedzenia zachodzi duzo reakcji chemicznych. Jak beda zachodzily
    zalezy od temperatury. Z grubsza przyjmuje sie ze podniesienie temperatury o 10
    stopni powoduje ze reakcje chemiczne przebiegaja od dwoch do czterech razy szybciej.
    Jesli beda 3 stopni roznicy pomiedzy srodkiem garnka a scianka to ziemniaki w srodku
    przy dnie beda rozgotowane a na gorze przy sciance niedogotowane. Gotujac na zeliwnej
    plycie w kuchni gazowej zewnetrzna scianka garnka ze wzgledu na to ze jest w wyzszej
    niz w nowoczesnej kuchni temperaturze zmniejsza roznice temperatur pomiedzy srodkiem
    przy dnie a przy sciance. Roznica w niedogotowaniu i rozgotowaniu robi sie mniejsza.
    Dlatego zwyczajne ziemniaki gotowane w ciezkim zeliwnym garnku na kuchni weglowej
    okraszone tluszczem ze skwarkami beda o niebo lepsze od gotowanych na indukcji w
    garnku nierdzewnym. Gotowane na indukcji w garnku emaliowanym beda tragiczne bo
    emaliowany garnek promieniuje o wiele wiecej ciepla niz wypolerowany nierdzewny.
    Ziemniaki gotowane na kuchenkach elektrycznych, indukcyja traktuje jako elektryczna,
    nadaja sie do jedzenia po ubiciu na papke. Moj wolnowarbije na leb wszystkie kuchnie
    weglowe, piece, garnki zeliwne itp. Gotowne jest w nim w lazni wodnej a sam jest
    termosem. Fabryczny termostat zapewnia stabilnosc temperatury calego garnka z
    tolerancja ok 3°C. Grzany jest nie tylko spod ale i boki.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1