-
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.internetia.pl!opal.futuro.pl!szmaragd.futuro.pl!newsf
eed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!ne
ws.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "4CX250" <t...@p...ornet.pl>
Newsgroups: pl.rec.ogrody
Subject: Takiego wina nie miałem.
Date: Mon, 5 Nov 2012 11:06:23 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5512
Lines: 43
Message-ID: <50978fa8$0$26681$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 80.55.236.85
X-Trace: 1352109993 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26681 80.55.236.85:4919
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.ogrody:235073
[ ukryj nagłówki ]Rok temu od znajomych dostałem winogrona. Takie zwykłe nasze białe
podwórkowce.
Zbierałem je w dwa dni po pierwszych przymrozkach aż niemal same zaczęły
opadać. Dłużej nie można było czekać. Nie były za słodkie pomiar
cukromierzem pokazał około 8BLG. Do nastawu trzeba było dodawać cukier (w
dwóch porcjach) ale i tak jeszcze kwasowość była nieco za duża. Nie
chciało mi się babrać w jakies odkwaszania kredą itp. Wyszło sobie takie
wino, dobre na grzańca. Wino fermentowało w miarę stabilnie ale długo. Okres
burzliwy w zasadzie trwał kilka godzin.
Nie bawię się przy pomiarach cukru w uwzględnianie gęstości soku czy jakies
korygowanie odczytów z tabel. Tylko po prostu wlewam trochę wycisniętego
soku do kubka przez gęste sitko z gazą i zanurzam cukromierz.
W czwartek zeszłego tygodnia dostałem po raz drugi winogrona z tych samych
krzaczków. Zapowiadały się nieźle bo jesienne słońce trwało nadzwuyczaj
długo. Umyłem, obrałem, zmiksowałem wiertarką na miazgę. Zmierzyłem cukier i
wyszło20BLG. No to już coś. W sam raz na start wina, nie za dużo nie za
mało, kwasowość OK. Pozostawiłem na noc w miazdze bo musiałem poczekać aż do
chwili kiedy w osobnej butelce namnożyły się drożdże winne Bordeaux. Dodałem
tylko pirosiarczanu aby ubić dzikie drożdże i bakterie. Na drugi dzień
wycisnąłem sok pozyczoną prasą. Z 25 litrowego wiadra miazgi pełnego po
brzeg, wyszło około 20litrów soku. W sam raz na balon 25litrów bez dodawania
wody - pomyślałem. No i okazało się że wino nie chciało wystartować, stało
tak dobę i czekałem na "bulk". Na drugi dzień nadal nic, więc pomyślałem że
to pewnie trudne warunki, duży poziom cukru oraz fakt że zasiarczałem nieco
miazgę (dawka 1,5g/wiadro) spowodowały trudności. Przelałem więc
kilkakrotnie wino z naczynia do naczynia aby je przewietrzyć z pirosiarczanu
i dodatkowo dolałem 2l wody żywiec zdrój (zawsze taką daję). Ruszyło. Przez
cały dzień i noc najpierw powoli, potem coraz częściej bulkało aż weszło w
burzliwą fazę nad ranem następnego dnia. Burzyło się dwa dni. Aby nie robiło
syfu, zamiast rurki fermentacyjnej podłączyłem giętką rurką butelkę po winie
postawioną obok. Wszystko uszczelniłem gazą, piana z balonu i ciała stałe
gromadziły się w butelce a nie na podłodze. Jak tylko piana przestała się
przelewać założyłem na powrót rurkę fermentacyjną.
No i teraz najciekawsze. Trochę się zdziwiłem gdyż po dwóch dniach burzliwej
fermentacji, zaledwie w przeciągu 3 godzin fermentacja gwałtownie niemal
ustała. Zaledwie jedno bulknięcie na minutę. Czy jest możliwe że tak szybko
zeżarło cukry naturalne jakir były w owocach? Dzisiaj pod wieczór planuję
zmierzyć BLG.
Marek
Następne wpisy z tego wątku
- 05.11.12 11:25 Ikselka
- 05.11.12 11:39 4CX250
- 05.11.12 12:16 rageofhonor
- 05.11.12 14:14 4CX250
- 05.11.12 15:24 Kris
- 05.11.12 15:32 Bogdan
- 05.11.12 15:40 4CX250
- 05.11.12 15:41 4CX250
- 05.11.12 15:52 Kris
- 05.11.12 18:14 Ikselka
- 05.11.12 19:29 Kris
- 05.11.12 19:36 Randy
- 05.11.12 21:33 user
- 05.11.12 23:07 Ikselka
- 05.11.12 23:15 Kaczman
Najnowsze wątki z tej grupy
- Krzew-drzewo
- Chess
- Vitruvian Man - parts 7-11a
- Vitruvian Man - parts 1-6
- Zmierzch kreta?
- Solution manual Probability, Statistics, and Random Processes for Engineers (4th Ed., Henry Stark & John W. Woods)
- Sternbergia lutea
- Re: Solution Manual Electric Circuits (12th Ed., Nilsson & Riedel)
- Pomarańcza w doniczce
- dracena
- jeszcze raz - co za roślina
- jaka to roślina ?
- Chwastnica w trawniku
- rośliny inwazyjne- walka z wiatrakami?
- aronia na jarząbie coś sie dzieje
Najnowsze wątki
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie
- 2025-01-01 Co tam u Was
- 2024-12-28 Deweloper przegral w sadzie musi zwrócic pieniądze Posypia sie kolejne pozwy?
- 2024-12-24 Cicha noc...