eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ? › Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-21 13:43:31
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: WS <L...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    środa, 21 czerwca 2023 o 00:51:44 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):

    > Skoro tak, to już lepiej. Jeśli udaje się w polskich warunkach uzyskać
    > winogrona na tyle słodkie, by po przetworzeniu na alkohol, jego moc
    > dawała stabilność, to gratulacje.

    No nie, cudów nie ma :( Mam małe ciemne, gatunek nieznany ;)
    Nawet nie próbowałem przechowywać dłużej niż rok... Do leżakowania się nie nadaje...
    Ale przy ilościach, które mam to nie problem... jeden dymion ~25 litrów /rok, + 1-2
    warki piwa po 18-20 litrów
    I od czasu do czasu "wino" z jabłek, wyciskarka wolnoobrotowa(wcześniej była stara
    sokowirówka) i sok w balon, też 20-30 litrów...
    W tym roku widać, że jabłek nie będzie, rok temu z braku czasu praktycznie cały plon
    szarej renety został pod drzewem :( , na wiosnę co nie przegniło i ptaki nie zjadły
    zapchało ~250l pojemnik na BIO.
    O! Czasem jeszcze robię nalewkę z pigwowca...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1