eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • X-Received: by 2002:a25:bccf:0:b0:ba8:2415:f27c with SMTP id
    l15-20020a25bccf000000b00ba82415f27cmr6219398ybm.3.1687347811374; Wed, 21
    Jun 2023 04:43:31 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:bccf:0:b0:ba8:2415:f27c with SMTP id
    l15-20020a25bccf000000b00ba82415f27cmr6219398ybm.3.1687347811374; Wed, 21
    Jun 2023 04:43:31 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!209.85.160.216.MISMATCH!n
    ews-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegrou
    ps.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 21 Jun 2023 04:43:31 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=213.5.254.77;
    posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
    NNTP-Posting-Host: 213.5.254.77
    References: <5...@g...com>
    <u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <3...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <9...@g...com>
    Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
    siarczynami ?
    From: WS <L...@c...pl>
    Injection-Date: Wed, 21 Jun 2023 11:43:31 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590796
    [ ukryj nagłówki ]

    środa, 21 czerwca 2023 o 00:51:44 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):

    > Skoro tak, to już lepiej. Jeśli udaje się w polskich warunkach uzyskać
    > winogrona na tyle słodkie, by po przetworzeniu na alkohol, jego moc
    > dawała stabilność, to gratulacje.

    No nie, cudów nie ma :( Mam małe ciemne, gatunek nieznany ;)
    Nawet nie próbowałem przechowywać dłużej niż rok... Do leżakowania się nie nadaje...
    Ale przy ilościach, które mam to nie problem... jeden dymion ~25 litrów /rok, + 1-2
    warki piwa po 18-20 litrów
    I od czasu do czasu "wino" z jabłek, wyciskarka wolnoobrotowa(wcześniej była stara
    sokowirówka) i sok w balon, też 20-30 litrów...
    W tym roku widać, że jabłek nie będzie, rok temu z braku czasu praktycznie cały plon
    szarej renety został pod drzewem :( , na wiosnę co nie przegniło i ptaki nie zjadły
    zapchało ~250l pojemnik na BIO.
    O! Czasem jeszcze robię nalewkę z pigwowca...

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1