eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-21 13:59:17
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wednesday, 21 June 2023 at 13:43:32 UTC+2, WS wrote:
    > środa, 21 czerwca 2023 o 00:51:44 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):
    >
    > > Skoro tak, to już lepiej. Jeśli udaje się w polskich warunkach uzyskać
    > > winogrona na tyle słodkie, by po przetworzeniu na alkohol, jego moc
    > > dawała stabilność, to gratulacje.
    > No nie, cudów nie ma :( Mam małe ciemne, gatunek nieznany ;)
    > Nawet nie próbowałem przechowywać dłużej niż rok... Do leżakowania się nie
    nadaje...
    > Ale przy ilościach, które mam to nie problem... jeden dymion ~25 litrów /rok, + 1-2
    warki piwa po 18-20 litrów
    > I od czasu do czasu "wino" z jabłek, wyciskarka wolnoobrotowa(wcześniej była stara
    sokowirówka) i sok w balon, też 20-30 litrów...
    > W tym roku widać, że jabłek nie będzie, rok temu z braku czasu praktycznie cały
    plon szarej renety został pod drzewem :( , na wiosnę co nie przegniło i ptaki nie
    zjadły zapchało ~250l pojemnik na BIO.
    > O! Czasem jeszcze robię nalewkę z pigwowca...

    Oryginalna szara renata kosztuje juz 10zł / kg bo wycięto stare drzewa w pień i na
    targu nie da się kupić

    Reneta do smażenia to prawdziwy cymes i nieosiągalna rzadkość w czasach przemysłowej
    uprawy jabłek GMO pochodzenia zaatlantyckiego

    Rośnie ma działkach u jednej kobitki pigwa i pigwowiec/
    Musze jesienią się zgłosić po plony

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1