eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • Data: 2023-06-21 12:54:55
    Temat: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
    Od: a a <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Wednesday, 21 June 2023 at 02:52:48 UTC+2, LordBluzg(R)?? wrote:
    > W dniu 21.06.2023 o 00:51, Jarosław Sokołowski pisze:
    > > Pan WS napisał:
    > >
    > >>> Bardzo dobre porównanie. Ci "domowi winiarze" to własnie relikt komuny.
    > >>> Produkują wino z buraków -- bo cały alkohol w tym "winie" pochodzi z
    > >>> fermentacji rafinowanego cukru buraczanego. Dodane owoce to tam robią
    > >>> głównie kolor, bo o smaku i aromacie tego klarowanego zacieru lepiej
    > >>> nie mówić.
    > >>
    > >> Hm, jakoś nie mogę się zgodzić z taką wersją. Sam robię wino i piwo,
    > >> cydr w planach. Jako fan maksymalnie wytrawnych trunków mam prosto:
    > >> celem jest zamiana całego naturalnego cukru zawartego w owocach w alko,
    > >> więc nie muszę kombinować - drożdże "padają" z braku pożywienia ;)
    > >
    > > Skoro tak, to już lepiej. Jeśli udaje się w polskich warunkach uzyskać
    > > winogrona na tyle słodkie, by po przetworzeniu na alkohol, jego moc
    > > dawała stabilność, to gratulacje.
    > >
    > To zależy od położenia, czy północ czy południe. Na południu daje radę.
    > W tym roku, winogrono (północ) dostało liście na początku czerwca. W
    > innych latach było nawet kwiecień...ale nie przesądzam, bo jeśli
    > temperatura we wrześniu będzie jeszcze odpowiednia, to dojrzeje u mnie.
    >
    > Ostatnie 2 lata, nie dojrzało 100%. W 2021 było 90% a w 2022 to jakieś
    > 80% przed pierwszym przymrozkiem *średnio/gatunkowo. Mam też takie
    > odmiany, które mają krótszy okres wegetacji i dojrzały w 100% zawsze :)
    > Te "winne" potrzebują więcej.
    > --


    Sprowadź odmiany ze wschodu, one są zawsze slodkie, nawet niedojrzałe.

    Żona kuzyna kupiła n a targu w Łomży , bo stamtąd pochodzi i tam przywozili sadzonki
    słodkiego winogronu ze wschodu, żadne GMO

    Polski winogron na dzialkach zawsze był kwaśny, nie dojrzały.

    Jedyny slodki to ciemny, gdy stary i zdziczały, bo wtedy ma male owoce, które
    szybciej dojrzewają

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1