eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieOkap część IIRe: Okap część II
  • Data: 2014-11-21 09:52:45
    Temat: Re: Okap część II
    Od: "Ergie" <e...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Użytkownik "Uzytkownik" napisał w wiadomości grup
    dyskusyjnych:546eebfa$0$22476$6...@n...neostrad
    a.pl...

    > Po pierwsze nie mielisz te 1000m3/h tylko mielisz wentylatorem, a wyrzut
    > jest taki na ile pozwalają opory dopływu, czyli teoretycznie wentylator
    > może dać 1000m3/h, a w praktyce może być np. 10m3/h. Z reguły przy tak
    > intensywnej wentylacji napływ świeżego powietrza odbywa się poprzez inne
    > kanały wentylacyjne.

    RTOFL. Jak zwykle przyszedł użytkownik i pisze z własnej (błędnej) praktyki.
    Tak się dzieje tylko w źle zrobionych instalacjach gdy instalator nie myśli
    i nie zrobi nawiewu. Wtedy włączenie okapu w kuchni powoduje podciśnienie i
    zasysanie powietrza kanałem wentylacyjnym w łazience, ale to też tylko wtedy
    gdy inny partacz nie dał tam klapy zwrotnej.

    > Niestety te super szczelne okna powodują problemy z usuwaniem wilgoci z
    > domu poprzez wentylację grawitacyjną. Nie są natomiast problemem dla
    > pracującego okapu, bo napływ świeżego powietrza odbywa się wtedy poprzez
    > kanały wentylacyjne.

    Powtarzanie bzdury nie sprawi że stanie się prawdą! W dobrze zrobionej
    instalacji powietrze nie ma prawa się cofać (w zauważalnej ilości) przez
    kanały wywiewne.

    > Po drugie okapy nie pracują 24h/dobę tylko są uruchamiane na stosunkowo
    > krótkie okresy.

    I co to niby zmienia? Nadal w tym krótki okresie trzeba zapewnić dostęp
    nowego powietrza w miejsce wywiewanego.

    > Po trzecie intensywne wietrzenie domu jest zdrowe dla ludzi i domu,
    > dlatego zwłaszcza w zimie powinno się systematycznie wietrzyć dom.

    Brawo marketing! Uzasadnić potrzebę wywiewania 1000m3 przez okap kuchenny
    koniecznością wietrzenia domu. ROTFL^2

    > Po trzecie słynny produkt B.... także musi "przemielić" ileś powietrza,
    > aby uzyskać odpowiednie prędkości przepływu.

    Znowu nie zauważyłeś o czym jest dyskusja. Problemem nie jest ciąg tylko to
    że ktoś chce wyrzucać 1000m3 na godzinę _na_ _zewnątrz_.

    > Ale nie musi tego powietrza wywiewać poza dom. Tu praw fizyki nie da się
    > oszukać. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to jest kłamcą, celowo
    > wprowadzającym w błąd. Różnica jest natomiast taka, że zwykły okap może
    > sobie poradzić z parą z czajnika, pracując przy tym na minimalnych ob
    > rotach. Słynny produkt B... niestety musi w tym przypadku pracować na
    > pełnych obrotach , bo w tym przypadku para wydobywa się z czajnika z dużą
    > prędkością ku górze

    Czajnik? Na płycie elektryczne? Pomyśl powoli i wymyśl lepszy przykład.

    > i aby produkt B... mógł tą parę "przechwycić" musi wytworzyć odpowiednio
    > szybki strumień zasysanego powietrza.

    Ale nie musi go wywiewać na zewnątrz - zgubiłeś sens dyskusji.

    [ciach[

    > Trzeba też wspomnieć, że produkt B... nie nadaje się przy palnikach
    > gazowych, a w przypadku płyt eketrycznych powoduje zwiększone straty
    > energii, bo wychładza palniki.

    Wychładza "palniki"? Przy płycie elektrycznej która grzeje tylko pod
    garnkami? Zastanów się ponownie bo to nie kuchnia węglowa gdzie grzeje cała
    płyta.

    No i pomyśl _powoli_ przy tradycyjnym okapie gorąca para leci do góry a na
    jej miejsce między garnki wpada zimniejsze powietrze - więc garnki są
    wychładzane bardziej niż w przypadku gdy gorąca para jest pomiędzy nimi
    ciągnięta w dół.

    Podstawy fizyki panie Użytkownik, podstawy!

    Pozdrawiam
    Ergie

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1