eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-10 11:27:44
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Collie <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    W niedzielę, 9.01.2022 o 21:42, Uzytkownik napisał:

    > Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
    > procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
    > zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
    > procesu fermentacji tego ciasta.
    >
    > Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
    > niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
    > zasadniczo z użyciem samych drożdży.

    Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
    1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
    technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
    2. zakwas to drożdże "dzikie", namnażające się ochoczo na
    zarobionej wodą mące żytniej (ale nie pogardzą z braku
    laku i mąką pszenną), w towarzystwie bakterii latających
    zwykle po kuchni. Stąd przekonanie, że drożdże dzikie,
    z zakwasu, nadają chlebowi specyficzny smak;
    3. drożdże "kupne" to drożdże hodowlane, wyselekcjonowane
    ze szczepów drożdży dzikich pod kątem szybkości działania
    i efektywności;
    4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
    zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
    kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
    na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Te
    "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
    Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
    w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
    zapleczu;
    5. Różnica między chlebem i bułką bierze się nie z drożdży
    a z surowca użytego do wypieku - mąki: żytniej, lub pszenno-
    żytniej w przypadku chleba i pszennej w przypadku bułki.
    Bułka, podobnie jak chleb, może wyrosnąć zarówno na
    drożdżach kupnych, jak i na zakwasie z mąki pszennej.


    --
    Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1