-
Data: 2022-01-10 11:27:44
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Collie <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W niedzielę, 9.01.2022 o 21:42, Uzytkownik napisał:
> Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
> procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
> zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
> procesu fermentacji tego ciasta.
>
> Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
> niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
> zasadniczo z użyciem samych drożdży.
Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
2. zakwas to drożdże "dzikie", namnażające się ochoczo na
zarobionej wodą mące żytniej (ale nie pogardzą z braku
laku i mąką pszenną), w towarzystwie bakterii latających
zwykle po kuchni. Stąd przekonanie, że drożdże dzikie,
z zakwasu, nadają chlebowi specyficzny smak;
3. drożdże "kupne" to drożdże hodowlane, wyselekcjonowane
ze szczepów drożdży dzikich pod kątem szybkości działania
i efektywności;
4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Te
"świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
zapleczu;
5. Różnica między chlebem i bułką bierze się nie z drożdży
a z surowca użytego do wypieku - mąki: żytniej, lub pszenno-
żytniej w przypadku chleba i pszennej w przypadku bułki.
Bułka, podobnie jak chleb, może wyrosnąć zarówno na
drożdżach kupnych, jak i na zakwasie z mąki pszennej.
--
Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.01.22 12:51 WS
- 10.01.22 16:12 Zenek Kapelinder
- 10.01.22 16:20 Uzytkownik
- 10.01.22 17:10 Collie
- 10.01.22 18:05 Collie
- 10.01.22 18:22 WS
- 10.01.22 19:13 Mateusz Bogusz
- 10.01.22 19:21 WS
- 10.01.22 20:13 Collie
- 10.01.22 20:23 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:31 WS
- 10.01.22 20:40 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:48 Tomasz Gorbaczuk
- 10.01.22 20:50 WS
- 10.01.22 20:51 Tomasz Gorbaczuk
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r