eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy › Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!news.uzoreto.com!feeder.usenetexpress.com!tr2.eu1.usenete
    xpress.com!nntp.speedium.network!feeder01!81.171.65.16.MISMATCH!peer03.ams4!pee
    r.am4.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-ex
    c-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!
    not-for-mail
    From: Collie <p...@b...pl>
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.84pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: p...@b...pl
    References: <o...@l...harvard.local>
    <srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    Date: Mon, 10 Jan 2022 11:27:44 +0100
    Message-ID: <1...@4...net>
    Lines: 39
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.227.57
    X-Trace: 1641810465 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 4958 79.185.227.57:34794
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 2876
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580354
    [ ukryj nagłówki ]

    W niedzielę, 9.01.2022 o 21:42, Uzytkownik napisał:

    > Wypiek bułki drożdżowej i wypiek chleba to są dwa, całkiem różne
    > procesy, a podstawą wypieku prawdziwego chleba jest przygotowanie
    > zakwasu żytniego, odpowiednie wyrobienie ciasta i przeprowadzenie
    > procesu fermentacji tego ciasta.
    >
    > Co najważniejsze, chleb wypieka się bez dodatku drożdży lub z bardzo
    > niewielkim ich dodatkiem. Bułka natomiast wypiekana jest bez zakwasu
    > zasadniczo z użyciem samych drożdży.

    Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
    1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
    technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
    2. zakwas to drożdże "dzikie", namnażające się ochoczo na
    zarobionej wodą mące żytniej (ale nie pogardzą z braku
    laku i mąką pszenną), w towarzystwie bakterii latających
    zwykle po kuchni. Stąd przekonanie, że drożdże dzikie,
    z zakwasu, nadają chlebowi specyficzny smak;
    3. drożdże "kupne" to drożdże hodowlane, wyselekcjonowane
    ze szczepów drożdży dzikich pod kątem szybkości działania
    i efektywności;
    4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
    zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
    kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
    na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem. Te
    "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
    Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
    w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
    zapleczu;
    5. Różnica między chlebem i bułką bierze się nie z drożdży
    a z surowca użytego do wypieku - mąki: żytniej, lub pszenno-
    żytniej w przypadku chleba i pszennej w przypadku bułki.
    Bułka, podobnie jak chleb, może wyrosnąć zarówno na
    drożdżach kupnych, jak i na zakwasie z mąki pszennej.


    --
    Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1