eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy › Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • X-Received: by 2002:a05:620a:2414:: with SMTP id d20mr51400130qkn.370.1641815464273;
    Mon, 10 Jan 2022 03:51:04 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a05:620a:2414:: with SMTP id d20mr51400130qkn.370.1641815464273;
    Mon, 10 Jan 2022 03:51:04 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!news.misty.com!border2.nntp.dca1.giganews.com!nntp.gigane
    ws.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.go
    oglegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Mon, 10 Jan 2022 03:51:04 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <1...@4...net>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=88.135.178.238;
    posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
    NNTP-Posting-Host: 88.135.178.238
    References: <o...@l...harvard.local>
    <srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@4...net>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <4...@g...com>
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    From: WS <L...@c...pl>
    Injection-Date: Mon, 10 Jan 2022 11:51:04 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 57
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580365
    [ ukryj nagłówki ]

    poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 11:27:47 UTC+1 Collie napisał(a):

    > Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:

    e... jeszcze bardziej namieszałeś ;)
    zwykłe wiki wystarcza na początek: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy

    > 1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
    > technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;

    jeszcze istotna jest fermentacja...

    > 2. zakwas to drożdże "dzikie", namnażające się ochoczo na
    > zarobionej wodą mące żytniej (ale nie pogardzą z braku
    > laku i mąką pszenną), w towarzystwie bakterii latających
    > zwykle po kuchni. Stąd przekonanie, że drożdże dzikie,
    > z zakwasu, nadają chlebowi specyficzny smak;

    + bakterie kwasu mlekowego , przekonanie? przecież to całkowicie inny smak, jakość
    chleba. Wystarczy taki kupić w prawdziwej piekarni... KIlka dni da się jeść...

    > 4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
    > zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
    > kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
    > na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem.

    e... to nie żaden proszek do pieczenia, w linku do wiki jest...
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy#Suche_
    zakwasy

    > Te> "świeże kajzerki, jeszcze ciepłe" z Biedry, czy innego
    > Lidla, biorą się z zamrożonego (ze spulchniaczem) jeszcze
    > w Chinach ciasta, wstawianego do sklepowego piekarnika na
    > zapleczu;

    dokładnie

    > 5. Różnica między chlebem i bułką bierze się nie z drożdży
    > a z surowca użytego do wypieku - mąki: żytniej, lub pszenno-
    > żytniej w przypadku chleba i pszennej w przypadku bułki.
    > Bułka, podobnie jak chleb, może wyrosnąć zarówno na
    > drożdżach kupnych, jak i na zakwasie z mąki pszennej.

    ale żeby namieszać wypiekają też bułki żytnie ;)

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1