eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy › Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news-1.dfn.de!n
    ews.dfn.de!2.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!feeder1.feed.usenet.farm!feed.u
    senet.farm!newsreader4.netcologne.de!news.netcologne.de!peer02.ams1!peer.ams1.x
    lned.com!news.xlned.com!peer02.ams4!peer.am4.highwinds-media.com!news.highwinds
    -media.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news
    .neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: Collie <p...@b...pl>
    Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.84pl
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    Reply-To: p...@b...pl
    References: <o...@l...harvard.local>
    <srer34$uvu$1$Janusz@news.chmurka.net>
    <e...@g...com>
    <61db48c4$0$536$65785112@news.neostrada.pl>
    <1...@4...net>
    <4...@g...com>
    Date: Mon, 10 Jan 2022 18:05:33 +0100
    Message-ID: <ccq4vzmj7ege.1k7fs0hf33gvm$.dlg@40tude.net>
    Lines: 45
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.185.227.57
    X-Trace: 1641834334 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 541 79.185.227.57:34024
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    X-Received-Bytes: 3127
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580389
    [ ukryj nagłówki ]

    W poniedziałek, 10.01.2022 o 12:51, WS napisał:

    >> Pomieszanie z poplątaniem, albowiem:
    >
    > e... jeszcze bardziej namieszałeś ;)
    > zwykłe wiki wystarcza na początek: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy

    Ty się nie rozczytuj w Wikipedii, tylko popytaj mamę/babcię jak się
    piecze chleb, albo się ożeń z panną z dobrego domu, gdzie tradycje
    kuchenne przekazywane są z matki na córkę. Bo Wiki to nie Pismo
    Święte a nawet nie encyklopedia, gdzie hasła piszą uczeni w Piśmie.
    To para-encyklopedia, gdzie hasło o zakwasie może wstawić nawet
    jakiś użyszkodnik Wiki, czyli taki współczesny ks. Chmielowski.


    >> 1. wypiek chleba i bułki następuje w takim samym procesie
    >> technologicznym: ciasto+drożdże > wyrastanie > wypiek;
    >
    > jeszcze istotna jest fermentacja...

    No jest, ale podobnie jak wśród dzikich drożdży znajdą się
    "znikąd" bakterie kwasu mlekowego, tak i wśród drożdży kupnych
    pojawią się też te bakterie, czyhające tylko na tę okazję
    w kuchennym powietrzu. Chyba że pieczesz chleb w jakimś
    sterylnym laboratorium, wtedy rzeczywiście lepszy jest kawałek
    wyrośniętego ciasta z poprzedniego wypieku. Tak zresztą robiła
    moja babka.


    >> 4. w przemysłowym wypieku chleba (duże, taśmowe piekarnie)
    >> zamiast drożdży używane są tzw. spulchniacze - w domowej
    >> kuchni nazywane proszkiem do pieczenia - bo nie ma czasu
    >> na bawienie się w wyrastanie ciasta przed pieczeniem.
    >
    > e... to nie żaden proszek do pieczenia, w linku do wiki jest...
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Zakwas_chlebowy#Suche_
    zakwasy

    Ty się nie módl do Wiki, tylko spróbuj zobaczyć na własne oczy
    jak się piecze chleb w piekarni taśmowej. By taki chleb był
    podobny do chleba (wizualnie i smakowo), prócz spulchniaczy
    dodawane są jeszcze do ciasta tzw. polepszacze, noszące zresztą
    ładne nazwy, jak np. Dynamil Granatowy, Dynamil Srebrny, Madera.


    --
    Tu jest Usenet - tu się nie dyskutuje, tu się walczy.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1