-
X-Received: by 2002:ac8:7c50:: with SMTP id o16mr729853qtv.258.1642012362024; Wed, 12
Jan 2022 10:32:42 -0800 (PST)
X-Received: by 2002:ac8:7c50:: with SMTP id o16mr729853qtv.258.1642012362024; Wed, 12
Jan 2022 10:32:42 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
e.net!2.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!news.misty.com!border2.nntp.dca1.gig
anews.com!nntp.giganews.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google
.com!google-groups.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Wed, 12 Jan 2022 10:32:41 -0800 (PST)
In-Reply-To: <srmvt4$eqk$1$Janusz@news.chmurka.net>
Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=37.248.202.133;
posting-account=WKCfJQoAAABGeHkoWcAFup86Q28I2YKQ
NNTP-Posting-Host: 37.248.202.133
References: <o...@l...harvard.local>
<c...@4...com>
<61dea874$0$542$65785112@news.neostrada.pl>
<srmvt4$eqk$1$Janusz@news.chmurka.net>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <4...@g...com>
Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
From: Zenek Kapelinder <4...@g...com>
Injection-Date: Wed, 12 Jan 2022 18:32:42 +0000
Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580499
[ ukryj nagłówki ]środa, 12 stycznia 2022 o 17:33:42 UTC+1 Janusz napisał(a):
> W dniu 2022-01-12 o 11:07, ąćęłńóśźż pisze:
> > Z czego robicie chleb w domu, w sensie gotowej mieszanki czy własnej
> > mieszanki?
> > Maszyna stoi i się marnuje, czas coś upiec ;-).
> Własne, pełno przepisów jest, mąka gruboziarnista, ziarna, sól, drożdże
> woda, najlepiej zacząć z drożdżami bo na zakwasie może zakalec wyjść jak
> nie urośnie, na drożdżach mniejsza szansa.
>
> --
> Janusz
Nie nie nie i jeszcze raz nie przepisom z internetu. Na portalu robiłem według
przepisów i słabe w smaku były. Znaczy się im bardziej uciśniony przepis tym mniej
chlebowy był w smaku. Nie przetestowałem tylko wodnego chleba bo użyszkodnik pilnuje
przepisu. Na szybko bez zakwasu/zaczynu to wziać tyle mąki ile się wydaje ze będzie
dobrze. Pół kilograma na przykład. Na tyle jak że cztery łyżki oleju jakiegoś. W
kupnym pieczywie za tłuszcz robi utwardzony olej palmowy lub podobne gówno. Do tego
ok 1/4 typowej kostki drożdży. I wody tyle żeby w czasie mieszani zrobiła się kulka
która nie lepi się do ścianek. Wymieszać raz. Ja się skończy ujac z 1/4 i zapakować
na przykład w torebce do lodówki. To będzie zaczyn do następnego chleba. Do tego co
zostało dosypać płaska łyżeczkę soli. Jak wymiesza wyjąć śmigła co mieszały, łatwiej
chleb wychodzi. I jak maszynka ma możliwość wprowadzenia własnego programu to trzeba
ustawić tak żeby że cztery godziny upłynęły zanim zacznie piec. Jak nie ma to ustawić
timer na dwie godziny. Tylko trzeba pamiętać w takiej sytuacji żeby śmigła były
zdjęte bo jak zacznie mieszać wyrośnięte ciasto to się popsuje ciasto. A najlepiej
według najprostszego przepisu zrobić ciasto drożdżowe. Cała tajemnica chleba
zwykłego, nie mylić z wodnym. Poza tym trzeba obserwować proces i wyciągać wnioski na
przyszłość. Ciasto zanim zacznie się piec musi ze trzy razy zwiększyć objętość.
Następne wpisy z tego wątku
- 12.01.22 19:44 WS
- 12.01.22 19:50 Cavallino
- 12.01.22 20:01 Zenek Kapelinder
- 12.01.22 20:33 WS
- 12.01.22 21:48 ąćęłńóśźż
- 12.01.22 22:53 Zenek Kapelinder
- 13.01.22 08:43 WS
- 13.01.22 08:45 Mateusz Bogusz
- 13.01.22 08:47 Mateusz Bogusz
- 13.01.22 09:40 Cavallino
- 13.01.22 12:39 Collie
- 14.01.22 08:24 Uzytkownik
- 14.01.22 08:31 Uzytkownik
- 14.01.22 08:33 Uzytkownik
- 14.01.22 08:37 Uzytkownik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
Najnowsze wątki
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN