eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzyRe: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-12 19:32:41
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    środa, 12 stycznia 2022 o 17:33:42 UTC+1 Janusz napisał(a):
    > W dniu 2022-01-12 o 11:07, ąćęłńóśźż pisze:
    > > Z czego robicie chleb w domu, w sensie gotowej mieszanki czy własnej
    > > mieszanki?
    > > Maszyna stoi i się marnuje, czas coś upiec ;-).
    > Własne, pełno przepisów jest, mąka gruboziarnista, ziarna, sól, drożdże
    > woda, najlepiej zacząć z drożdżami bo na zakwasie może zakalec wyjść jak
    > nie urośnie, na drożdżach mniejsza szansa.
    >
    > --
    > Janusz
    Nie nie nie i jeszcze raz nie przepisom z internetu. Na portalu robiłem według
    przepisów i słabe w smaku były. Znaczy się im bardziej uciśniony przepis tym mniej
    chlebowy był w smaku. Nie przetestowałem tylko wodnego chleba bo użyszkodnik pilnuje
    przepisu. Na szybko bez zakwasu/zaczynu to wziać tyle mąki ile się wydaje ze będzie
    dobrze. Pół kilograma na przykład. Na tyle jak że cztery łyżki oleju jakiegoś. W
    kupnym pieczywie za tłuszcz robi utwardzony olej palmowy lub podobne gówno. Do tego
    ok 1/4 typowej kostki drożdży. I wody tyle żeby w czasie mieszani zrobiła się kulka
    która nie lepi się do ścianek. Wymieszać raz. Ja się skończy ujac z 1/4 i zapakować
    na przykład w torebce do lodówki. To będzie zaczyn do następnego chleba. Do tego co
    zostało dosypać płaska łyżeczkę soli. Jak wymiesza wyjąć śmigła co mieszały, łatwiej
    chleb wychodzi. I jak maszynka ma możliwość wprowadzenia własnego programu to trzeba
    ustawić tak żeby że cztery godziny upłynęły zanim zacznie piec. Jak nie ma to ustawić
    timer na dwie godziny. Tylko trzeba pamiętać w takiej sytuacji żeby śmigła były
    zdjęte bo jak zacznie mieszać wyrośnięte ciasto to się popsuje ciasto. A najlepiej
    według najprostszego przepisu zrobić ciasto drożdżowe. Cała tajemnica chleba
    zwykłego, nie mylić z wodnym. Poza tym trzeba obserwować proces i wyciągać wnioski na
    przyszłość. Ciasto zanim zacznie się piec musi ze trzy razy zwiększyć objętość.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1