-
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!Xbb.tags.giganews.com!bord
er1.nntp.dca1.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.n
ews.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-fo
r-mail
Date: Fri, 14 Jan 2022 08:33:52 +0100
MIME-Version: 1.0
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:91.0) Gecko/20100101
Thunderbird/91.5.0
Subject: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Content-Language: pl
Newsgroups: pl.misc.budowanie
References: <o...@l...harvard.local> <srht11$ulo$1@dont-email.me>
<3...@g...com>
<f...@g...com>
From: Uzytkownik <a...@s...pl>
In-Reply-To: <f...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: base64
X-Antivirus: AVG (VPS 220114-0, 14.1.2022), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Lines: 42
Message-ID: <61e1275f$0$554$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 94.254.185.74
X-Trace: 1642145631 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 554 94.254.185.74:42995
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:580580
[ ukryj nagłówki ]W dniu 10.01.2022 o 21:13, Zenek Kapelinder pisze:
> poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 19:21:34 UTC+1 WS napisał(a):
>> poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 19:13:56 UTC+1 Mateusz Bogusz napisał(a):
>>
>>> A zamiast wcinać te węglowodany, to może wędzarnię i własne szynki i
>>> kiełbasy kosztować? ;-)
>> Idea niby dobra, ale problemem jest zakup prawdziwego mięsa... U mnie na wsi
(Żywieckie) nie ma szans kupić od rolnika - jeśli ktoś coś chowa, to tylko na własne
potrzeby :(
>> No i wędzarnie są już passe ;) teraz ludzie robią raczej szynki, wędliny suche,
dojrzewające... W sumie łatwiej, nie trzeba inwestować ;) mięcho do soli, cukru,
przypraw i tyle... w bloku można produkować
> Jak gówno nie umie pływać to twierdzi że woda za rzadka. Chciałeś zabłysnąć
wiadomościami o mięsie i gówno z tego wyszło. Dobre mięso rozpoznaje się po
przerobieniu. Na przykład w szynkowarze. Mielonka z szynkowara. Kilogram mięsa
mielonego z marketu, szynka + łopatka lub karkówka. 20 g peklosoli. Szczypta gałki
muszkatołowej. 10 gramów pieprzu mielonego. Plask łyżeczka od herbaty żelatyny. Jeśli
po zrobieniu w szynkowarze pojawi się niewielka ilość żółtej galaretki to mięso było
bardzo dobrej jakości. Jeśli galaretka jest wodnista, szara i jest jej dużo to mięso
było bardzo niskiej jakości. Dziwnym zbiegiem okoliczności mięso z marketów spełnia
pierwszy warunek a z rynków i podobnych miejsc z małymi sklepami drugi. Mięso z uboju
gospodarskiego tak jak mleko prosto od krowy to gatunek mięsa którego nie kupił
przemysł. Zwierzęta przy skupie lub z polecenia weterynarza zostały wyłączone z
obrotu że względu na choroby zwierząt. Choroby takie jak gruźlica, nowotwór albo ze
względu na zbyt duży poziom antybiotyków. Wędzarnia na poltorakilogramowy kawałek
schabu czy szynki albo połówki albo na kilka udek lub piersi z kurczaka kosztowała
mnie 0 złotych. To trzy puszki trzykilogramowe po ogórkach konserwowych. Puszki z
odzysku z knajpy. Wedze w domu pod okapem. Na półtoragodzinne standardowe wędzenie
wychodzi łyżka stołowa zrębków wędzarniczych.
No proszę, zenuś - specjalista od wodnego chleba, a teraz specjalista od
mięs :)
--
Ta wiadomość e-mail została sprawdzona pod kątem wirusów przez oprogramowanie AVG.
http://www.avg.com
Następne wpisy z tego wątku
- 14.01.22 08:37 Uzytkownik
- 14.01.22 08:42 Uzytkownik
- 14.01.22 08:50 Uzytkownik
- 14.01.22 08:52 Uzytkownik
- 18.01.22 14:53 Mirek Ptak
- 18.01.22 15:31 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 15:46 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 16:41 Mateusz Viste
- 18.01.22 17:11 Pete
- 18.01.22 18:05 Zenek Kapelinder
- 18.01.22 18:24 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 20:09 Mateusz Viste
- 18.01.22 21:03 Jarosław Sokołowski
- 18.01.22 21:32 r...@k...pl
- 18.01.22 21:52 Jarosław Sokołowski
Najnowsze wątki z tej grupy
- Cicha noc...
- 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- Problem z wilgotnością
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
Najnowsze wątki
- 2024-12-24 Cicha noc...
- 2024-12-08 9. Raport Totaliztyczny: Sprawa moich pomysłów na pracę doktorską które przekazałem PW, a które sprzedano do WB
- 2024-12-05 Problem z wilgotnością
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN