eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • Data: 2023-11-08 00:01:18
    Temat: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    Od: "ptoki (ptoki)" <s...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    On Tuesday, November 7, 2023 at 8:38:21 a.m. UTC-6, Mateusz Bogusz wrote:
    > On 06.11.2023 17:51, nadir wrote:
    > > Czy jest sens wpinać okap pod rekuperację, bo sporo ciepła się tam
    > > "odkłada", czy olać to, bo częściej(o ile w ogóle się da) trzeba będzie
    > > czyścić rury/przewody oraz filtry lub sam rekuperator?
    > Na zagotowanie 3l wody (zupy) potrzeba około 0,3kWh energii. W zupie są
    > jakieś warzywa które mają wodę więc i pojemność cieplną, dodajmy 0,1kWh.
    > Gotowanie chcemy też podtrzymać przez jakąś 1h, to kolejne 0,1kWh. Razem
    > 0,5kWh na ugotowanie zupy.
    >
    > Zakładając że gotujemy na indukcji (sprawność 85-95%) + pod przykrywką,
    > to straty ciepła w porównaniu do potrzebnej do dostarczenia energii, to
    > ile będzie? Zakładam 5-10%, czyli jakieś 50Wh (co pozwala na zagotowanie
    > 0,5L wody!). Razy 30 dni w miesiącu 1,5kWh.
    >
    >

    Naliczyles sie i wyszlo ci cos co zupelnie nie ma przelozenia na realia.

    Nikt nie gotuje z okkapem nalozonym sterylnie na garnek. Wciagasz nie tylko energie z
    pieca ale i energie z calej kuchni.

    Policz dla standardowego "I-biegu" w okapie ilosc powietrza, zaloz roznice temperatur
    na poziomie 60 stopni (na zewnatrz -10, wewnatrz +50 nad garnkiem srednio) i to
    usrednij przez te godzine czy poltorej dziennie.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1