eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problemRe: pieczenie chleba- problem
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfe
    ed.atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
    s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
    From: "Qrczak" <q...@g...pl>
    Newsgroups: pl.rec.dom
    References: <jc11a1$o2e$1@news.task.gda.pl> <jc1a3d$obd$1@news.icm.edu.pl>
    <jc1u9g$9b8$1@news.dialog.net.pl> <jc348l$9n0$1@inews.gazeta.pl>
    <4ee5c0a9$0$8445$65785112@news.neostrada.pl>
    Subject: Re: pieczenie chleba- problem
    Date: Tue, 13 Dec 2011 10:27:39 +0100
    MIME-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Priority: 3
    X-MSMail-Priority: Normal
    X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
    Lines: 41
    Message-ID: <4ee71a87$0$5801$65785112@news.neostrada.pl>
    Organization: Telekomunikacja Polska
    NNTP-Posting-Host: 79.187.185.114
    X-Trace: 1323768456 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 5801 79.187.185.114:3636
    X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:131711
    [ ukryj nagłówki ]

    Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
    >
    > Qrczak wrote:
    >> Dnia 2011-12-11 10:48, niebożę ZS wylazło do ludzi i marudzi:
    >>>
    >>>> Zakwasem :)
    >>> Dokładnie. Ja robię chleb na zakwasie ale ponieważ trzymam cały czas w
    >>> lodówce to jest bardzo słaby.
    >>
    >> Co to znaczy słaby zakwas? Mnie po ponad miesiącu leżenia w lodówce
    >> zakwas pracuje jak należy.
    >
    > Mój w lutym będzie miał trzy lata.

    O, to mój młodzik, ma tylko dwa.

    >> W dodatku ostatnio dzieliłam się nim i
    >> musiałam ruszyć standardową ilość mąki porcją o połowę mniejszą.
    >> Tyle że nie używam takiego prosto wyjętego z zimna. Jak planuję rozruch
    >> na wieczór, to rano wyjmuję zaczyn z lodówki i stawiam w okolicach
    >> kuchni.
    >
    > Ja ruszam zakwas też na pi razy oko 12 godzin przed. I rozmnażam, p[o
    > czym połowa idzie do lodówki, a druga do chleba.

    Odkładam zwykle ok. 200g zaczynu na później. Z tego, po dwudniowym rozruchu,
    spokojnie wychodzą cztery kilogramowe bochenki.

    >> Ciekawe. Na samym zakwasie chleb wyrasta lepiej niż z dodatkiem drożdży.
    >> I nie opada.
    >
    > I w dodatku prawie wszystko wybacza.

    Na poczatku byłam taka przewrażliwiona (że zaczyn młody za słaby) a
    nadgorliwa i dodawałam drożdże. I wyrastało kiepsko, a wyrośnięte mocno
    opadało. Na samym zakwasie tak się nie zdarza. Za to spokojnie podwaja
    objętość w trakcie wyrastania.
    Teraz przymierzam się do zrobienia zaczynu na pszennej.

    Qra

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1