eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniepłyta indukcyjnaRe: płyta indukcyjna
  • X-Received: by 2002:aca:5106:: with SMTP id f6mr7510013oib.69.1566027168399; Sat, 17
    Aug 2019 00:32:48 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:aca:5106:: with SMTP id f6mr7510013oib.69.1566027168399; Sat, 17
    Aug 2019 00:32:48 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!2.eu.feeder.erj
    e.net!4.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!weretis.net!feeder6.news.weretis.net
    !feeder.usenetexpress.com!feeder-in1.iad1.usenetexpress.com!border1.nntp.dca1.g
    iganews.com!nntp.giganews.com!f14no8516374qtq.0!news-out.google.com!d29ni1845qt
    g.1!nntp.google.com!f14no8516371qtq.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.goo
    glegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Sat, 17 Aug 2019 00:32:48 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <b...@g...com>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=88.135.178.238;
    posting-account=TLUElgoAAADDTmlbJ6QaE_TrVIRPlJSK
    NNTP-Posting-Host: 88.135.178.238
    References: <5d524e5c$0$537$65785112@news.neostrada.pl> <1...@m...org>
    <5d53b523$0$17357$65785112@news.neostrada.pl>
    <c...@g...com>
    <c...@g...com>
    <1...@g...com>
    <4...@g...com>
    <b...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <5...@g...com>
    Subject: Re: płyta indukcyjna
    From: WS <L...@c...pl>
    Injection-Date: Sat, 17 Aug 2019 07:32:48 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Lines: 24
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:554883
    [ ukryj nagłówki ]

    On Friday, August 16, 2019 at 11:36:36 PM UTC+2, Zenek Kapelinder wrote:
    > Przy obrobce cieplnej jedzenia zachodzi duzo reakcji chemicznych. Jak beda
    zachodzily zalezy od temperatury. Z grubsza przyjmuje sie ze podniesienie temperatury
    o 10 stopni powoduje ze reakcje chemiczne przebiegaja od dwoch do czterech razy
    szybciej. Jesli beda 3 stopni roznicy pomiedzy srodkiem garnka a scianka to ziemniaki
    w srodku przy dnie beda rozgotowane a na gorze przy sciance niedogotowane. Gotujac na
    zeliwnej plycie w kuchni gazowej zewnetrzna scianka garnka ze wzgledu na to ze jest w
    wyzszej niz w nowoczesnej kuchni temperaturze zmniejsza roznice temperatur pomiedzy
    srodkiem przy dnie a przy sciance. Roznica w niedogotowaniu i rozgotowaniu robi sie
    mniejsza.

    Caly czas piszesz o wolnym i dlugim gotowaniu, jak ktos lubi, to wolnowar lepszy...
    natomiast ja wszystkie warzywa (w tym ziemniaki) gotuje szybko, czyli zalewam
    wrzatkiem, full grzanie do ponownego zagotowania i przkrecam do utrzymanie wrzenia -
    cala woda (czyli warzywa) ma te 100 stopni i dziala to na kazdym typie
    kuchenki/kazdym garnku...
    Druga opcja to modne oststnio gotowanie na parze (co tez da sie zrobic na wszystkim),
    tylko trwa dluzej i mi sie czekac nie chce ;)
    Dlugie gotowanie jest tylko jednym z wielu rodzajow, ostatnio raczej poleca sie jak
    najmniej przetworzone jedzenie - surowe warzywa, owoce, w wiekszosci knajp zamawiajac
    steki dostaje sie krwiste... zreszta od dawna u nas jada sie befsztyk tatarski czy
    jak kto woli "tatara"


Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1