-
Data: 2023-08-20 22:23:34
Temat: Re: sezon ogórkowy
Od: Uzytkownik <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu 09.07.2023 o 17:06, Zenek Kapelinder pisze:
>> Używam klienta poczty Opera Mail: http://www.opera.com/mail/
> Normalnie interes zycia zrobiłeś. Wczoraj na Bałuckim rynku do kiszenia były po
2,50. W sklepie kupiłem 4 kiszone ogórki. Zawsze sa takie same dobre. Na cenę nie
zwrociłem uwagi bo ja nie z tych co gowno spod siebie zjedzą. Wczoraj zrobiłem gulasz
z trzech kilogramow mięsa. W ciebie w Taplarach tyle mięsa rodzina przez poł roku
zje.
Tyle, że u rolnika są ogórki te dla siebie i te na sprzedaż.
Te dla siebie uprawia się bez pestycydów i bez nawozów sztucznych. Te na
sprzedaż są ładniejsze i większe, ale takie jakieś bez smaku i mają
więcej goryczki. Te uprawiane dla siebie są smaczne i słodkie.
Po prostu całkiem inne ogórki, choć odmiana może być ta sama.
U mnie w domu zjadamy ogromne ilości ogórków. Ja dla przykładu lubię
zamiast opychać się pieczywem to zjeść kilogram ogórków na śniadanie czy
kolację. Bardzo lubię ogórki, zwłaszcza świeże, ale także i kiszone i
jako sałatki z papryką i cebulą w zalewie octowej słodko-słono-kwaśnej
na ostro z pieprzem cayenne. Na zimę robimy z własnych ogórków co
najmniej setkę słoików tej sałatki, nie licząc ogórków konserwowych i
kiszonych oraz w zalewie musztardowej.
Podobnie jest z mięsem. Świnie na własny ubój są hodowane nieco inaczej
- bez podawania hormonów i karmione tylko i wyłącznie naturalnymi
pokarmami - głównie parowane ziemniaki, parowane zboża, śruta zbożowa,
owoce, głównie jabłka, kasztany, żołędzie itp.
Świnia na handel wpierdziala głównie jeden lub dwa gatunki paszy +
hormony na szybki przyrost masy.
Wiesz z czego się robi pasze dla świń?
Nawet z piór i odchodów kur. Tak się składa, że przez 8 lat mieszkałem
vis a vis paszarni, którą po sąsiedzku wybudowali jak już tam
mieszkaliśmy. Smród był przeokropny. Na szczęście udało mi się ten dom
sprzedać.
Hodując i uprawiając dla siebie, pomimo, że wychodzi drożej to wiesz co
jesz.
Następne wpisy z tego wątku
- 20.08.23 22:34 Uzytkownik
- 20.08.23 23:42 Zenek Kapelinder
- 18.09.23 22:24 sirapacz
- 19.09.23 00:02 pl.misc.budowanie
- 19.09.23 00:03 pl.misc.budowanie
- 19.09.23 00:08 LordBluzg(R)??
- 19.09.23 07:06 Tomasz Gorbaczuk
- 19.09.23 12:24 Jarosław Sokołowski
- 25.09.23 20:06 Budzik
Najnowsze wątki z tej grupy
- Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- ...a po nocy, przychodzi dzień...
- pierdolec na punkcie psa
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
Najnowsze wątki
- 2024-11-29 Pómpy ciepła darmo rozdajoo
- 2024-11-24 Rura kanalizacja konceptu Franke = problem
- 2024-11-15 ...a po nocy, przychodzi dzień...
- 2024-11-09 pierdolec na punkcie psa
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL