eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieDlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym siarczynami ?
  • X-Received: by 2002:a25:abee:0:b0:ba8:4ff5:3214 with SMTP id
    v101-20020a25abee000000b00ba84ff53214mr3541376ybi.2.1687348757862; Wed,
    21 Jun 2023 04:59:17 -0700 (PDT)
    X-Received: by 2002:a25:abee:0:b0:ba8:4ff5:3214 with SMTP id
    v101-20020a25abee000000b00ba84ff53214mr3541376ybi.2.1687348757862; Wed,
    21 Jun 2023 04:59:17 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
    ng.com!peer03.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
    .google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
    not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Wed, 21 Jun 2023 04:59:17 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <9...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=46.134.38.69;
    posting-account=XS5sXwoAAABKU0kHcsk_nashWaidAu0Q
    NNTP-Posting-Host: 46.134.38.69
    References: <5...@g...com>
    <u6ra51$m3b$1$lisciast@news.chmurka.net>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <3...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <4...@g...com>
    <s...@f...lasek.waw.pl>
    <9...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <2...@g...com>
    Subject: Re: Dlaczego Cydr Lubelski jest konserwowany kwasem siarkowym , zwanym
    siarczynami ?
    From: a a <m...@g...com>
    Injection-Date: Wed, 21 Jun 2023 11:59:18 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 3250
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:590797
    [ ukryj nagłówki ]

    On Wednesday, 21 June 2023 at 13:43:32 UTC+2, WS wrote:
    > środa, 21 czerwca 2023 o 00:51:44 UTC+2 Jarosław Sokołowski napisał(a):
    >
    > > Skoro tak, to już lepiej. Jeśli udaje się w polskich warunkach uzyskać
    > > winogrona na tyle słodkie, by po przetworzeniu na alkohol, jego moc
    > > dawała stabilność, to gratulacje.
    > No nie, cudów nie ma :( Mam małe ciemne, gatunek nieznany ;)
    > Nawet nie próbowałem przechowywać dłużej niż rok... Do leżakowania się nie
    nadaje...
    > Ale przy ilościach, które mam to nie problem... jeden dymion ~25 litrów /rok, + 1-2
    warki piwa po 18-20 litrów
    > I od czasu do czasu "wino" z jabłek, wyciskarka wolnoobrotowa(wcześniej była stara
    sokowirówka) i sok w balon, też 20-30 litrów...
    > W tym roku widać, że jabłek nie będzie, rok temu z braku czasu praktycznie cały
    plon szarej renety został pod drzewem :( , na wiosnę co nie przegniło i ptaki nie
    zjadły zapchało ~250l pojemnik na BIO.
    > O! Czasem jeszcze robię nalewkę z pigwowca...

    Oryginalna szara renata kosztuje juz 10zł / kg bo wycięto stare drzewa w pień i na
    targu nie da się kupić

    Reneta do smażenia to prawdziwy cymes i nieosiągalna rzadkość w czasach przemysłowej
    uprawy jabłek GMO pochodzenia zaatlantyckiego

    Rośnie ma działkach u jednej kobitki pigwa i pigwowiec/
    Musze jesienią się zgłosić po plony

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1