eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domFrytkownica -jaką kupić?Re: Frytkownica -jaką kupić?
  • Data: 2010-05-19 21:54:36
    Temat: Re: Frytkownica -jaką kupić?
    Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Dnia Wed, 19 May 2010 23:35:25 +0200, Jan Werbiński napisał(a):

    > Użytkownik "Jacek Osiecki" <j...@c...pl> napisał w wiadomości
    > news:slrnhsdj4g.fso.joshua@tau.ceti.pl...
    >>> Na masle generalnie nie powinno sie smazyc (niska temperatura spalania),
    >>
    >> I tak jest to bezpieczniejsze niż na jakimkolwiek oleju.
    >
    > Bezedura.
    >
    > Do głębokiego smażenia najlepszy jest olej rzepakowy albo smalec.
    > Absolutnie nie nadaje się do tego masło ani olej z oliwek.

    Masło nadaje się bardzo dobrze, ale po sklarowaniu (umiejętnym):
    http://zapraszamdostolu.blogspot.com/2009/10/117-mas
    o-ghee.html
    "Ghi, ghee lub masło klarowane - tłuszcz zwierzęcy wytwarzany przez
    długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów
    (klarowanie) masła. Ma bardzo długi okres przydatności do spożycia i
    cechuje się dobrą palnością. W Indiach uważany jest za szlachetny i poza
    kulinariami używany jest też do celów sakralnych (pudźa, homa).
    W przeciwieństwie do masła, ghi może być przechowywane przez długi czas bez
    użycia lodówki. Dobrze jest zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby uniknąć
    procesu utleniania. Możliwość długiego przechowywania ghi jest związana ze
    zniszczeniem mikrobów i enzymów podczas ogrzewania na wolnym ogniu. Podczas
    klarowania usuwa się z masła elementy białka i innych substancji,
    pozostawiając sam tłuszcz. Dzięki temu, w przeciwieństwie do masła, ghi
    może być podgrzewane do momentu dymienia i nie przypali się, ani nie
    zacznie smakować jak przypalone. Właśnie ta cecha czyni je idealnym do
    głębokiego smażenia. W Indiach bardzo często używa się ghi do smażenia."

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1