eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domKuchenka gazowa czy elektrycznaRe: Kuchenka gazowa czy elektryczna
  • Date: Tue, 03 Jul 2012 22:37:02 +0200
    From: Andrzej Lawa <a...@l...SPAM_PRECZ.com>
    User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:13.0) Gecko/20120601 Thunderbird/13.0
    MIME-Version: 1.0
    Newsgroups: pl.rec.dom
    Subject: Re: Kuchenka gazowa czy elektryczna
    References: <jsqf96$b4p$1@inews.gazeta.pl> <jssje7$ifj$1@usenet.news.interia.pl>
    <4ff29e5e$1@news.home.net.pl> <s...@t...ceti.pl>
    <4ff2e19f$1@news.home.net.pl> <s...@t...ceti.pl>
    In-Reply-To: <s...@t...ceti.pl>
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    NNTP-Posting-Host: 91.206.96.25
    Message-ID: <4ff357ee$1@news.home.net.pl>
    X-Trace: news.home.net.pl 1341347822 91.206.96.25 (3 Jul 2012 22:37:02 +0200)
    Organization: home.pl news server
    Lines: 59
    X-Authenticated-User: a...@p...pl
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news.home
    .net.pl!not-for-mail
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.dom:133987
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu 03.07.2012 16:45, Jacek Osiecki pisze:

    >>> bezwładność cieplna. Poza tym indukcja wygrywa pod każdym względem.
    >> Inaczej pisząc: jest to jedyna wada ;->
    >
    > Nie jedyna. Dużo mniej skutecznie przekazuje energię, dłużej się nagrzewa.

    Co to "dużo"? 10%? 100%? 1000%?

    >> Za to zadziała z każdym garnkiem.
    >
    > Ja rozumiem gdyby kupno nowych garnków to była inwestycja na 10 lat, ale
    > naprawdę - garnki drogie nie są :)

    Tylko kuchenki indukcyjne mają ceny dwukrotnie wyższe, niż te z
    promiennikami.

    >>> Garnki "Ikea365+" kosztują śmieszne pieniądze, na indukcji działają bez
    >>> zarzutu. Skazywać się na dużo gorszą płytę tylko dlatego żeby oszczędzić
    >>> sobie 100-200zł wydatku na nowe garnki? Bez sensu.
    >> Dużo? No właśnie o to mi chodzi, żeby ktoś kto miał do czynienia z oboma
    >> rodzajami kuchenek _konkretnie_ porównał.
    >
    > Miałem do czynienia z klasycznymi płytami elektrycznymi, potem z
    > halogenowymi a teraz z indukcyjnymi. Indukcja przestaje grzać natychmiast -
    > to co piszesz o bezwładności "przeniesionej na garnek" nie jest prawdą, bo
    > tyczy się każdej kuchenki :)

    Wiem. Czyli każda ma bezwładność.

    > W indukcji używanie timera ma sens, nie mówiąc

    Generalnie nie widzę sensu używania zegara poza piecykiem lub mikrofalą.
    Przynajmniej w moim pichceniu ;)

    > już o wygodzie gdy coś przypadkiem wykipi - po prostu na chwilę przekładasz
    > garnek i wycierasz do sucha, nic się nie przypala ani nie oparzysz sobie
    > dłoni.

    Cóż, u znajomej promiennik halogenowy robił się "nieparzący" całkiem szybko.

    >> Póki co rzuciłeś tylko jedną różnicą (poza koniecznością doboru garnków)
    >> i to tak, jakby indukcyjna dawała zerową bezwładność (a ta jest, tylko
    >> niejako się przenosi do garnka) a ta z promiennikami miała bezwładność
    >> jak te stare, żeliwne ze spiralkami grzejnymi.
    >
    > Oczywiście że nie ma aż takiej, ale ma daleko większą niż indukcja.

    Jak "daleko"?

    >> Ja bym poprosił o konkrety, a nie agitację fanatyków jednej czy drugiej
    >> technologii ;)
    >
    > Od razu fanatyków. Po prostu jest wygodne, a przy okazji bezpieczne i tańsze
    > w użytkowaniu.

    Oj, nie bierz wszystkiego tak śmiertelnie serio ;)

    Po prostu potrzebuję w miarę konkretnych informacji, a nie "dużo większe".

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1