eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy › Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-11 00:34:00
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    wtorek, 11 stycznia 2022 o 00:31:51 UTC+1 Zenek Kapelinder napisał(a):
    > poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 23:29:28 UTC+1 r...@k...pl napisał(a):
    > > Sun, 09 Jan 2022 14:15:44 +0100, w <o...@l...harvard.local>,
    > > "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl> napisał(-a):
    > >
    > > > Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
    > > > Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
    > > > Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
    > > > zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
    > > > Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
    > >
    > > My kupiliśmy Adlera za 300zł. Bochenki 1,5kg, dwa wihajstry do mieszania.
    > > Robi też dżem, jogurt i coś tam jeszcze.
    > > Ma timer, więc możesz ustawić start na 5:00 i o 8:00 (zależy od masy) będzie
    > > świeżutki chlebuś :)
    > >
    > > Czy jest super to nie wiem, bo się nie znam. Na razie na etapie eksperymentów.
    > > Ale działa :)
    > Ma timer.
    Mój co kosztował 120 złotych wiele lat temu i mniej więcej tyle samo kosztuje teraz
    też ma timer. Ma jeszcze12 programów. Ale to za mało żeby chleb zrobić. Chleb robiło
    się zawsze i cały czas te lepsze się robi z kilku składników. To mąka, woda, tłuszcz,
    sól. W chlebie nie ma miejsca na drożdże. Bo w X wieku nie było zabek w których
    sprzedają drożdże w kostkach. Przy programach jakie są w maszynkach do chleba czas
    wyrastania wynosi nie więcej niż dwie godziny. I jest wystarczający do chleba w
    którym jest sporo kupnych drożdży. Z drugiej strony chleb w którym jest dużo kupnych
    drożdży pomimo tego że w smaku potrafi być sympatyczny to do prawdziwego chleba ma
    się jak barwa na kurierze do kurwy na barierze. Żeby wyszedł dobry chleb z maszynki
    potrzebny jest cykl. 1 mieszanie składników. 2 z pół godziny przerwy. 2 drugie
    mieszanie ciasta a właściwie to jego wyrabianie w czasie którego do ciasta wprowadza
    się powietrze . 6-8 godzin wyrastania dopiero pieczenie. W czasie takiego cyklu
    trzeba zdecydować kiedy dokładać zaczyn/zakwas.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1