eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowaniePiec do pieczenia chleba/pizzy › Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
  • Data: 2022-01-11 00:31:50
    Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
    Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 23:29:28 UTC+1 r...@k...pl napisał(a):
    > Sun, 09 Jan 2022 14:15:44 +0100, w <o...@l...harvard.local>,
    > "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl> napisał(-a):
    >
    > > Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
    > > Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
    > > Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
    > > zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
    > > Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
    >
    > My kupiliśmy Adlera za 300zł. Bochenki 1,5kg, dwa wihajstry do mieszania.
    > Robi też dżem, jogurt i coś tam jeszcze.
    > Ma timer, więc możesz ustawić start na 5:00 i o 8:00 (zależy od masy) będzie
    > świeżutki chlebuś :)
    >
    > Czy jest super to nie wiem, bo się nie znam. Na razie na etapie eksperymentów.
    > Ale działa :)
    Ma timer. Mój co kosztował 12 złotych wiele lat temu i mniej więcej tyle samo
    kosztuje teraz też ma timer. Ma jeszcze12 programów. Ale to za mało żeby chleb
    zrobić. Chleb robiło się zawsze i cały czas te lepsze się robi z kilku składników. To
    mąka, woda, tłuszcz, sól. W chlebie nie ma miejsca na drożdże. Bo w X wieku nie było
    zabek w których sprzedają drożdże w kostkach. Przy programach jakie są w maszynkach
    do chleba czas wyrastania wynosi nie więcej niż dwie godziny. I jest wystarczający do
    chleba w którym jest sporo kupnych drożdży. Z drugiej strony chleb w którym jest dużo
    kupnych drożdży pomimo tego że w smaku potrafi być sympatyczny to do prawdziwego
    chleba ma się jak barwa na kurierze do kurwy na barierze. Żeby wyszedł dobry chleb z
    maszynki potrzebny jest cykl. 1 mieszanie składników. 2 z pół godziny przerwy. 2
    drugie mieszanie ciasta a właściwie to jego wyrabianie w czasie którego do ciasta
    wprowadza się powietrze . 6-8 godzin wyrastania dopiero pieczenie. W czasie takiego
    cyklu trzeba zdecydować kiedy dokładać zaczyn/zakwas.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1