-
Data: 2022-01-11 00:31:50
Temat: Re: Piec do pieczenia chleba/pizzy
Od: Zenek Kapelinder <4...@g...com> szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]poniedziałek, 10 stycznia 2022 o 23:29:28 UTC+1 r...@k...pl napisał(a):
> Sun, 09 Jan 2022 14:15:44 +0100, w <o...@l...harvard.local>,
> "Tomasz Gorbaczuk" <g...@a...pl> napisał(-a):
>
> > Mamy fachowców z tego tematu na grupie ;-) - więc może ktoś pomoże.
> > Chcę samodzielnie piec chleb. Schodzi mi go bochenek na dwa dni.
> > Po pobieżnej analizie alle widzę, że kombinacji typów, marek, mocy i
> > zasady działania pieców do chleba jest więcej niż przy agregatach ;-)
> > Od czego zacząć? - na co zwrócić uwagę?
>
> My kupiliśmy Adlera za 300zł. Bochenki 1,5kg, dwa wihajstry do mieszania.
> Robi też dżem, jogurt i coś tam jeszcze.
> Ma timer, więc możesz ustawić start na 5:00 i o 8:00 (zależy od masy) będzie
> świeżutki chlebuś :)
>
> Czy jest super to nie wiem, bo się nie znam. Na razie na etapie eksperymentów.
> Ale działa :)
Ma timer. Mój co kosztował 12 złotych wiele lat temu i mniej więcej tyle samo
kosztuje teraz też ma timer. Ma jeszcze12 programów. Ale to za mało żeby chleb
zrobić. Chleb robiło się zawsze i cały czas te lepsze się robi z kilku składników. To
mąka, woda, tłuszcz, sól. W chlebie nie ma miejsca na drożdże. Bo w X wieku nie było
zabek w których sprzedają drożdże w kostkach. Przy programach jakie są w maszynkach
do chleba czas wyrastania wynosi nie więcej niż dwie godziny. I jest wystarczający do
chleba w którym jest sporo kupnych drożdży. Z drugiej strony chleb w którym jest dużo
kupnych drożdży pomimo tego że w smaku potrafi być sympatyczny to do prawdziwego
chleba ma się jak barwa na kurierze do kurwy na barierze. Żeby wyszedł dobry chleb z
maszynki potrzebny jest cykl. 1 mieszanie składników. 2 z pół godziny przerwy. 2
drugie mieszanie ciasta a właściwie to jego wyrabianie w czasie którego do ciasta
wprowadza się powietrze . 6-8 godzin wyrastania dopiero pieczenie. W czasie takiego
cyklu trzeba zdecydować kiedy dokładać zaczyn/zakwas.
Następne wpisy z tego wątku
- 11.01.22 00:34 Zenek Kapelinder
- 11.01.22 00:42 Zenek Kapelinder
- 11.01.22 08:53 Mateusz Bogusz
- 11.01.22 09:34 WS
- 11.01.22 09:44 WS
- 12.01.22 00:56 Zenek Kapelinder
- 12.01.22 08:48 WS
- 12.01.22 11:07 ąćęłńóśźż
- 12.01.22 11:46 Mateusz Bogusz
- 12.01.22 12:02 Zenek Kapelinder
- 12.01.22 12:35 Zenek Kapelinder
- 12.01.22 12:50 Mirek Ptak
- 12.01.22 16:04 Collie
- 12.01.22 16:33 Cavallino
- 12.01.22 16:36 Cavallino
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt z dachu
- Jaka wełna na poddasze?
- Szambo przy wysokim poziomie wód
- światełko w tunelu?
- Mokry sen Zenka :)
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
Najnowsze wątki
- 2025-04-05 Prunt z dachu
- 2025-03-26 Jaka wełna na poddasze?
- 2025-03-26 Szambo przy wysokim poziomie wód
- 2025-03-26 światełko w tunelu?
- 2025-03-19 Mokry sen Zenka :)
- 2025-03-08 Cięcie wysokich tui
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?