eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • X-Received: by 2002:a81:4fd3:0:b0:5c0:8f5e:c8fc with SMTP id
    d202-20020a814fd3000000b005c08f5ec8fcmr7589ywb.8.1699649004293; Fri, 10
    Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a81:4fd3:0:b0:5c0:8f5e:c8fc with SMTP id
    d202-20020a814fd3000000b005c08f5ec8fcmr7589ywb.8.1699649004293; Fri, 10
    Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
    e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.usenet.blueworldhosti
    ng.com!peer02.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!news-out
    .google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-groups.googlegroups.com!
    not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 10 Nov 2023 12:43:24 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com;
    posting-host=2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98;
    posting-account=jnRHMAoAAACB5EawItMhNTZMy_yOF2XE
    NNTP-Posting-Host: 2604:3d09:a582:8300:0:0:0:4c98
    References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
    <8...@g...com>
    <uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
    <6...@g...com>
    <e...@g...com>
    <3...@g...com>
    <uiit67$1rn$3$Robert_W@news.chmurka.net> <2t2oqbyw0gfl$.dlg@myjk.org>
    <uil053$1rm$4$Robert_W@news.chmurka.net> <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <f...@g...com>
    Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    From: "ptoki (ptoki)" <s...@g...com>
    Injection-Date: Fri, 10 Nov 2023 20:43:24 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 2938
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593238
    [ ukryj nagłówki ]

    On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
    > Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
    > > To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
    > > takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
    > To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
    > gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
    > wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
    > ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
    > garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
    > od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
    > grzaniu na gazie.
    >

    Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany dobrze to
    roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie ma.

    Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze powodowac ze
    ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego albo zostanie w centrum tego
    strumienia powietrza i trafi do okapu.

    W praktyce roznice sa nieduze.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1