eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieRekuperacja i okap kuchenny.Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
  • X-Received: by 2002:a63:b21:0:b0:5be:16b2:8fea with SMTP id
    33-20020a630b21000000b005be16b28feamr121118pgl.2.1699652576286; Fri, 10
    Nov 2023 13:42:56 -0800 (PST)
    X-Received: by 2002:a63:b21:0:b0:5be:16b2:8fea with SMTP id
    33-20020a630b21000000b005be16b28feamr121118pgl.2.1699652576286; Fri, 10
    Nov 2023 13:42:56 -0800 (PST)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!3.eu.feeder.erj
    e.net!3.us.feeder.erje.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!diablo1.
    usenet.blueworldhosting.com!peer01.iad!feed-me.highwinds-media.com!news.highwin
    ds-media.com!news-out.google.com!nntp.google.com!postnews.google.com!google-gro
    ups.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Fri, 10 Nov 2023 13:42:55 -0800 (PST)
    In-Reply-To: <f...@g...com>
    Injection-Info: google-groups.googlegroups.com; posting-host=83.20.49.232;
    posting-account=1bgw0AkAAADRxmlN2IUfiLukBBJOTwBY
    NNTP-Posting-Host: 83.20.49.232
    References: <uib56v$rnp$1$nadir@news.chmurka.net> <uidi4p$11f2o$1@dont-email.me>
    <8...@g...com>
    <uiif3b$25s29$1@dont-email.me>
    <6...@g...com>
    <e...@g...com>
    <3...@g...com>
    <uiit67$1rn$3$Robert_W@news.chmurka.net> <2t2oqbyw0gfl$.dlg@myjk.org>
    <uil053$1rm$4$Robert_W@news.chmurka.net> <dfzbzl6v6poq$.dlg@myjk.org>
    <f...@g...com>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <5...@g...com>
    Subject: Re: Rekuperacja i okap kuchenny.
    From: Kris <k...@g...com>
    Injection-Date: Fri, 10 Nov 2023 21:42:56 +0000
    Content-Type: text/plain; charset="UTF-8"
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    X-Received-Bytes: 3533
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:593241
    [ ukryj nagłówki ]

    piątek, 10 listopada 2023 o 21:43:25 UTC+1 ptoki (ptoki) napisał(a):
    > On Friday, November 10, 2023 at 1:26:01 p.m. UTC-6, Myjk wrote:
    > > Fri, 10 Nov 2023 11:26:17 +0100, Robert Wańkowski
    > > > To co się dzieje z tym tłuszczem, który uwalniany jest z wnętrza gara w
    > > > takiej samej ilości przy indukcji i gazie?
    > > To wynika właśnie ze specyfiki przekazywania ciepła, przy gazie ściany
    > > gara/patelni ogrzewane płomieniem powodują większe parowanie a konwekcja
    > > wymiata je w górę -- przy indukcji, gdzie grzeje głównie denko a ścianki
    > > ogrzewają się tylko pośrednio, nie ma tego efektu. Ja mam w całości stalowe
    > > garnki (Tefal) z doczepianą rączką, ale po odgrzaniu zupy mogę ganek złapać
    > > od góry za krawędź i jest ledwo ciepły, czego nie ma opcji zrobić przy
    > > grzaniu na gazie.
    > >
    > Zalezy jak duzy garnek w stosunku do palnika. W praktyce jak dobrany dobrze to
    roznicy miedzy gazem a indukcja w tym co opisujesz duzej nie ma.
    >
    > Wrecz czasem moze byc odwrotnie bo ciag cieplego powietrza z gazu moze powodowac ze
    ta tlusta para z garnka wroci spowrotem do niego albo zostanie w centrum tego
    strumienia powietrza i trafi do okapu.
    >
    > W praktyce roznice sa nieduze.
    Uwielbiam tę teorię z mchu i paproci.
    Ty się rozpisales i wyszły Tobie różnice niewielkie my w tej samej kuchni kilka lat
    gotowalismy na gazie i kilka kolejnych już gotujemy na indukcji.
    I też ta sama kuchnie sprzątamy i mniej więcej co dwa lata malujemy.
    I wyszło nam że syfu z gazu znacząco więcej było. Duuuuzo wiecej
    I tyle.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1