eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieSztuka łączenia blatów kuchennychRe: Sztuka łączenia blatów kuchennych
  • Data: 2020-10-21 20:50:12
    Temat: Re: Sztuka łączenia blatów kuchennych
    Od: ąćęłńóśźż <...@...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Co do blatów akurat olejowałem (odnawiałem) blaty około 20-letnie, bukowe z Ikei
    (wersja sprzed lat, dość cienkie klejone z pełnych
    listew), mają łączenie dokładnie w połowie zlewozmywaka, pierwotnie blaty nasączałem
    ciepłym pokostem lnianym (teraz odnawiałem na
    zimno olejem z Ikei, znacznie szybsza robota na żywej tkance użytkowanego lokalu),
    połączenie blatów i połączenie zlewozmywaka
    (krawędź dookoła zlewu) z blatami uszczelniałem od góry (tam jest minimalna może 1-2
    mm fazka) cieniutkim wałeczkiem szarego kitu
    dołączanego do zlewu, to chyba jakiś tiokol (trwale plastyczny), dookoła zlewu nie
    widać jakichkolwiek śladów działania wody (widać
    w paru innych miejscach gdzie zapewne stał czajnik elektryczny albo kubek zostawił
    ślad).
    Przy czym jeden z tych blatów był wymieniany przez Ikeę gwarancyjnie, bo rozleciał
    się na pojedyncze listewki (co ciekawe tylko
    jeden z dwóch), czyli czasem shit happens.
    Podobnie zaczął się rozlatywać taki sam blat na oszklonej loggi (woda na niego nie
    kapała, same zmiany wilgotności), ale tego chyba
    nie pokostowałem (za bardzo wierzyłem w zabudowaną loggię?).

    Dla porównania inny blat z tego okresu (19 lat) pełny buk z Castoramy (lity i bardzo
    gruby chyba 4 cm, również na ciepło
    pokostowany) sczerniał dookoła zlewozmywaka, zlew osadzony na własnej uszczelce
    gumowej podklejonej fabrycznie pod krawędzią zlewu.
    Ten blat już na początku się minimalnie wygiął i tak został (widać po zlewozmywaku i
    po blacie płyty ceramicznej).


    -----
    > Bo reszta też by musiałaby być litego drewna aby do siebie wszystko pasowało

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1