eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieWentylacjaRe: Wentylacja
  • X-Received: by 10.140.102.177 with SMTP id w46mr75712qge.15.1410301099628; Tue, 09
    Sep 2014 15:18:19 -0700 (PDT)
    X-Received: by 10.140.102.177 with SMTP id w46mr75712qge.15.1410301099628; Tue, 09
    Sep 2014 15:18:19 -0700 (PDT)
    Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
    dc16no2454032qab.1!news-out.google.com!i10ni1qaf.0!nntp.google.com!w8no194214qa
    c.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Date: Tue, 9 Sep 2014 15:18:19 -0700 (PDT)
    In-Reply-To: <lun09j$5f3$1@node1.news.atman.pl>
    Complaints-To: g...@g...com
    Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=31.174.170.229;
    posting-account=8M0CvAkAAAB7M_iEIKzZJBrD5I452jG9
    NNTP-Posting-Host: 31.174.170.229
    References: <540df637$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
    <p62f68qemefl$.1qsu7v3lfuryj.dlg@40tude.net>
    <lumpnp$tsk$1@node1.news.atman.pl>
    <1...@g...com>
    <lun09j$5f3$1@node1.news.atman.pl>
    User-Agent: G2/1.0
    MIME-Version: 1.0
    Message-ID: <e...@g...com>
    Subject: Re: Wentylacja
    From: k...@g...com
    Injection-Date: Tue, 09 Sep 2014 22:18:19 +0000
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
    Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:490572
    [ ukryj nagłówki ]

    W dniu wtorek, 9 września 2014 15:45:13 UTC+2 użytkownik Ergie napisał:
    > U�ytkownik "Kris" napisa� w wiadomo�ci grup
    >
    > dyskusyjnych:1be7bba1-a1a5-44f9-9266-381efc006ec5@go
    oglegroups.com...
    >
    >
    >
    > > To rozwi�my t� odnoge dyskusji.
    >
    > > Od kilku miesi�cy u�ywam indukcji wcze�niej mia�em kuchenke gazow�.
    >
    > > Koszty:
    >
    > > gazowa- 1 butla 11kg starczy�a na dwa miesi�ce- koszt ok60z�
    >
    > > indukcja- odk�d zacz�li�my u�ywa� indukcji miesi�czne rachunki za
    pr�d
    >
    > > wzros�y o ok 50 z�. Podsumowuj�c wi�c indukcja miesi�cznie dro�sza o
    20zďż˝-
    >
    > > my�l� �e
    >
    > > mo�na przyja� w zaokr�gleniu 100%
    >
    >
    >
    > Fizycznie niemo�liwe :-)
    >
    > Skoro gaz sieciowy jest oko�o dwukrotnie ta�szy od pr�du (w przeliczeniu na
    >
    > ciep�o). A sprawno�� kuchenki indukcyjnej wynosi 100% podczas gdy gzowej
    >
    > wed�ug r�nych szacunk�w 50-70% to niemo�liwe jest by gotowanie na indukcji
    >
    > by�o _dwukrotnie_ dro�sze.
    >
    >
    >
    > Pisz� to bez z�o�liwo�ci: Wniosek albo teraz wi�cej si�
    >
    > bawicie/eksperymentujecie bo macie now� zabawk� albo uleg�e� sugestii.
    >
    >
    >
    > ZTCP to rzeczywiste pomiary robione przez Muratora czy inn� gazet� wykaza�y
    >
    > ok 25-30% r�nicy w cenie. Pury�ci powinni jeszcze uwzgl�dni�, �e w zimie
    >
    > cz�� traconej energii ogrzewa powietrze w kuchni wi�c realnie nie jest
    >
    > stratďż˝.
    >
    >
    >
    > > Przy korzystaniu z indukcji jest czy�ciej w kuchni, nie ma t�ustego osadu
    >
    > > na meblach itp.
    >
    >
    >
    > No w�a�nie, wi�c i na rzadszym malowaniu si� troch� oszcz�dzi... I
    czasu na
    >
    > czyszczenie kuchenki gdy coďż˝ wykipi i siďż˝ przypali...
    >
    >
    >
    > > Na indukcji jednak gorzej si� nam gotuje i to zar�wno opinia moja jak i
    >
    > > �ony. Mo�e kwestia przyzwyczajenia ale gazem mia�em wi�ksze wyczucie i
    >
    > > wi�ksz�
    >
    > > mo�liwo�� sterowani� temperatur�.
    >
    >
    >
    > Za kilka miesi�cy zmienisz zdanie. Nie wiem ile masz poziom�w grzania ja
    >
    > chyba 9 albo 10, ale jest to wystarczaj�ca liczba, a s� p�yty co maj� 20.
    >
    > Ale nie to jest istotne. Indukcja daje Ci _powtarzalno��_. Za jaki� czas
    >
    > b�dzie wiedzia� �e tak� potraw� w takim garnku ustawiasz na poziom 3,5 i
    do
    >
    > kuchni wracasz za 15 minut nic nie wykipi nic siďż˝ nie przypali bo 3,5
    >
    > _zawsze_ oznacza dok�adnie t� sam� moc. W przypadku kuchenki gazowej tej
    >
    > pewno�ci nigdy nie by�o. Bo gaz by� raz lepszy raz gorszy, palnik raz pali�

    >
    > trochďż˝ lepiej a raz gorzej bo jakiďż˝ farfocel go blokowaďż˝ itd.
    >
    >
    >
    > > Tu zda�a si� �e co� si� nie uda opiec tak jakby�my chcieli itp.
    Proste
    >
    > > potrawy, zupy, sokownik czy tego typu zwyk�e gotowanie jest ok ale my
    >
    > > lubimy w kuchni
    >
    > > eksperymentowa� i lepiej to wychodzi�o na gazie. Co� w tym jest na rzeczy
    >
    > > bo pyta�em dw�ch w�a�cicieli lokalnych restauracji i tez stwierdzili �e

    >
    > > ich szefowie
    >
    > > kuchni gotujďż˝ na gazie bo na indukcji siďż˝ nie da tak jak by chcieli.
    >
    >
    >
    > Temat co jaki� czas si� powtarza i jedyny rzeczywisty argument kt�ry si�
    >
    > przewija za ka�dym razem to wok. Ci�ko mi oceni� czy to prawda bo nie
    >
    > korzysta�em z woka na gazie i nie korzystam na indukcji.
    >
    >
    >
    > > Ale og�lnie nie �a�uje wymiany gaz�wki na indukcyjn�- swoje wady ma ale

    >
    > > zalet wi�cej wi�c p�ki co gaz�wka + butla stoj� w gara�u i u�ywam
    >
    > > sporadycznie- np. > sma��c �ledzie czy robi�c inne intensywnie
    "pachn�ce"
    >
    > > podczas produkcji potrawy;)
    >
    >
    >
    > Ja mia�em elektryczn� (ceramiczn� nie indukcj�) p�niej gaz, indukcj�
    znowu
    >
    > gaz i teraz w ko�cu znowu indukcj�. Niestety w wynajmowanych mieszkaniach
    >
    > nie mia�em na to wp�ywu.
    >
    >
    >
    > Dla mnie osobi�cie najwi�ksza zaleta to czas:
    >
    > Na indukcji jest szybciej - wi�c oszcz�dzam czas.
    >
    > Na indukcji mam znacznie mniej sprz�tania - wi�c oszcz�dzam czas.
    >
    > Na indukcji ustawienia s� powtarzalne wi�c nie musze tak cz�sto zagl�da�
    do
    >
    > kuchni czy nic nie kipi ani si� nie przypala - wi�c oszcz�dzam czas :-)
    >
    >
    >
    > My�l� �e sumarycznie oszcz�dzam wi�cej ni� 1h w miesi�cu wi�c nawet
    je�li
    >
    > jest o 20 z� dro�ej to i tak warto.
    >
    >
    >
    > Ps. No i mam w kuchni drewniane meble nie �adne okleinowane p�yty - szkoda
    >
    > by�oby je niszczy� t�ustym osadem.
    >
    >
    >
    > Pozdrawiam
    >
    > Ergie

    Nieprawdą jest jakoby rząd, sorki nie z tego cytatu, sprawność kuchenki indukcyjnej
    wynosiła 100%. Nie jest większa od sprawności kuchenki z płytkami oporowymi. Możesz
    udowadniać swoje racje podpierając się stosownymi badaniami. Jak znajdziesz takie że
    w czasie gotowania bigosu przez kilka godzin kuchenka indukcyjna zużyła 30% prądu
    mniej niż z płytkami to daj linka. A co do kuchenek gazowych. Ich użyteczna sprawność
    jest marna. Użyteczna to taka co w domu wyjdzie a nie zależnym od producenta kuchenek
    gazowych laboratorium. Ile razy szybciej na indukcji zrobisz bigos w stosunku do
    gazowej? Jak tak piszesz o oszczędności czasu to mi wychodzi że codziennie dwie łyżki
    rycyny łykasz żeby jak najszybciej się wystać. Ty wiesz ile kosztuje 10 minut srania
    jak komuś w pracy na godzinę stówa wychodzi? A po rycynie szubko i bezboleśnie bez
    przerywania snu. Czysty zysk bo worek proszku do prania tańszy niż jedno sranie.
    Ogólnie zupa pomidorowa nic krócej na indukcji niż na ognisku się nie gotuje.

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1