-
X-Received: by 10.140.102.177 with SMTP id w46mr75712qge.15.1410301099628; Tue, 09
Sep 2014 15:18:19 -0700 (PDT)
X-Received: by 10.140.102.177 with SMTP id w46mr75712qge.15.1410301099628; Tue, 09
Sep 2014 15:18:19 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!
dc16no2454032qab.1!news-out.google.com!i10ni1qaf.0!nntp.google.com!w8no194214qa
c.0!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.misc.budowanie
Date: Tue, 9 Sep 2014 15:18:19 -0700 (PDT)
In-Reply-To: <lun09j$5f3$1@node1.news.atman.pl>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=31.174.170.229;
posting-account=8M0CvAkAAAB7M_iEIKzZJBrD5I452jG9
NNTP-Posting-Host: 31.174.170.229
References: <540df637$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
<p62f68qemefl$.1qsu7v3lfuryj.dlg@40tude.net>
<lumpnp$tsk$1@node1.news.atman.pl>
<1...@g...com>
<lun09j$5f3$1@node1.news.atman.pl>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <e...@g...com>
Subject: Re: Wentylacja
From: k...@g...com
Injection-Date: Tue, 09 Sep 2014 22:18:19 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:490572
[ ukryj nagłówki ]W dniu wtorek, 9 września 2014 15:45:13 UTC+2 użytkownik Ergie napisał:
> U�ytkownik "Kris" napisa� w wiadomo�ci grup
>
> dyskusyjnych:1be7bba1-a1a5-44f9-9266-381efc006ec5@go
oglegroups.com...
>
>
>
> > To rozwi�my t� odnoge dyskusji.
>
> > Od kilku miesi�cy u�ywam indukcji wcze�niej mia�em kuchenke gazow�.
>
> > Koszty:
>
> > gazowa- 1 butla 11kg starczy�a na dwa miesi�ce- koszt ok60z�
>
> > indukcja- odk�d zacz�li�my u�ywa� indukcji miesi�czne rachunki za
pr�d
>
> > wzros�y o ok 50 z�. Podsumowuj�c wi�c indukcja miesi�cznie dro�sza o
20zďż˝-
>
> > my�l� �e
>
> > mo�na przyja� w zaokr�gleniu 100%
>
>
>
> Fizycznie niemo�liwe :-)
>
> Skoro gaz sieciowy jest oko�o dwukrotnie ta�szy od pr�du (w przeliczeniu na
>
> ciep�o). A sprawno�� kuchenki indukcyjnej wynosi 100% podczas gdy gzowej
>
> wed�ug r�nych szacunk�w 50-70% to niemo�liwe jest by gotowanie na indukcji
>
> by�o _dwukrotnie_ dro�sze.
>
>
>
> Pisz� to bez z�o�liwo�ci: Wniosek albo teraz wi�cej si�
>
> bawicie/eksperymentujecie bo macie now� zabawk� albo uleg�e� sugestii.
>
>
>
> ZTCP to rzeczywiste pomiary robione przez Muratora czy inn� gazet� wykaza�y
>
> ok 25-30% r�nicy w cenie. Pury�ci powinni jeszcze uwzgl�dni�, �e w zimie
>
> cz�� traconej energii ogrzewa powietrze w kuchni wi�c realnie nie jest
>
> stratďż˝.
>
>
>
> > Przy korzystaniu z indukcji jest czy�ciej w kuchni, nie ma t�ustego osadu
>
> > na meblach itp.
>
>
>
> No w�a�nie, wi�c i na rzadszym malowaniu si� troch� oszcz�dzi... I
czasu na
>
> czyszczenie kuchenki gdy coďż˝ wykipi i siďż˝ przypali...
>
>
>
> > Na indukcji jednak gorzej si� nam gotuje i to zar�wno opinia moja jak i
>
> > �ony. Mo�e kwestia przyzwyczajenia ale gazem mia�em wi�ksze wyczucie i
>
> > wi�ksz�
>
> > mo�liwo�� sterowani� temperatur�.
>
>
>
> Za kilka miesi�cy zmienisz zdanie. Nie wiem ile masz poziom�w grzania ja
>
> chyba 9 albo 10, ale jest to wystarczaj�ca liczba, a s� p�yty co maj� 20.
>
> Ale nie to jest istotne. Indukcja daje Ci _powtarzalno��_. Za jaki� czas
>
> b�dzie wiedzia� �e tak� potraw� w takim garnku ustawiasz na poziom 3,5 i
do
>
> kuchni wracasz za 15 minut nic nie wykipi nic siďż˝ nie przypali bo 3,5
>
> _zawsze_ oznacza dok�adnie t� sam� moc. W przypadku kuchenki gazowej tej
>
> pewno�ci nigdy nie by�o. Bo gaz by� raz lepszy raz gorszy, palnik raz pali�
>
> trochďż˝ lepiej a raz gorzej bo jakiďż˝ farfocel go blokowaďż˝ itd.
>
>
>
> > Tu zda�a si� �e co� si� nie uda opiec tak jakby�my chcieli itp.
Proste
>
> > potrawy, zupy, sokownik czy tego typu zwyk�e gotowanie jest ok ale my
>
> > lubimy w kuchni
>
> > eksperymentowa� i lepiej to wychodzi�o na gazie. Co� w tym jest na rzeczy
>
> > bo pyta�em dw�ch w�a�cicieli lokalnych restauracji i tez stwierdzili �e
>
> > ich szefowie
>
> > kuchni gotujďż˝ na gazie bo na indukcji siďż˝ nie da tak jak by chcieli.
>
>
>
> Temat co jaki� czas si� powtarza i jedyny rzeczywisty argument kt�ry si�
>
> przewija za ka�dym razem to wok. Ci�ko mi oceni� czy to prawda bo nie
>
> korzysta�em z woka na gazie i nie korzystam na indukcji.
>
>
>
> > Ale og�lnie nie �a�uje wymiany gaz�wki na indukcyjn�- swoje wady ma ale
>
> > zalet wi�cej wi�c p�ki co gaz�wka + butla stoj� w gara�u i u�ywam
>
> > sporadycznie- np. > sma��c �ledzie czy robi�c inne intensywnie
"pachn�ce"
>
> > podczas produkcji potrawy;)
>
>
>
> Ja mia�em elektryczn� (ceramiczn� nie indukcj�) p�niej gaz, indukcj�
znowu
>
> gaz i teraz w ko�cu znowu indukcj�. Niestety w wynajmowanych mieszkaniach
>
> nie mia�em na to wp�ywu.
>
>
>
> Dla mnie osobi�cie najwi�ksza zaleta to czas:
>
> Na indukcji jest szybciej - wi�c oszcz�dzam czas.
>
> Na indukcji mam znacznie mniej sprz�tania - wi�c oszcz�dzam czas.
>
> Na indukcji ustawienia s� powtarzalne wi�c nie musze tak cz�sto zagl�da�
do
>
> kuchni czy nic nie kipi ani si� nie przypala - wi�c oszcz�dzam czas :-)
>
>
>
> My�l� �e sumarycznie oszcz�dzam wi�cej ni� 1h w miesi�cu wi�c nawet
je�li
>
> jest o 20 z� dro�ej to i tak warto.
>
>
>
> Ps. No i mam w kuchni drewniane meble nie �adne okleinowane p�yty - szkoda
>
> by�oby je niszczy� t�ustym osadem.
>
>
>
> Pozdrawiam
>
> Ergie
Nieprawdą jest jakoby rząd, sorki nie z tego cytatu, sprawność kuchenki indukcyjnej
wynosiła 100%. Nie jest większa od sprawności kuchenki z płytkami oporowymi. Możesz
udowadniać swoje racje podpierając się stosownymi badaniami. Jak znajdziesz takie że
w czasie gotowania bigosu przez kilka godzin kuchenka indukcyjna zużyła 30% prądu
mniej niż z płytkami to daj linka. A co do kuchenek gazowych. Ich użyteczna sprawność
jest marna. Użyteczna to taka co w domu wyjdzie a nie zależnym od producenta kuchenek
gazowych laboratorium. Ile razy szybciej na indukcji zrobisz bigos w stosunku do
gazowej? Jak tak piszesz o oszczędności czasu to mi wychodzi że codziennie dwie łyżki
rycyny łykasz żeby jak najszybciej się wystać. Ty wiesz ile kosztuje 10 minut srania
jak komuś w pracy na godzinę stówa wychodzi? A po rycynie szubko i bezboleśnie bez
przerywania snu. Czysty zysk bo worek proszku do prania tańszy niż jedno sranie.
Ogólnie zupa pomidorowa nic krócej na indukcji niż na ognisku się nie gotuje.
Następne wpisy z tego wątku
- 10.09.14 08:32 Ergie
- 10.09.14 08:40 Kris
- 10.09.14 08:46 Kris
- 10.09.14 09:31 Ergie
- 10.09.14 09:47 Myjk
- 10.09.14 09:58 slavo65
- 10.09.14 10:03 Kris
- 10.09.14 10:24 quent
- 10.09.14 10:28 quent
- 10.09.14 10:29 slavo65
- 10.09.14 10:36 Ergie
- 10.09.14 10:42 Ergie
- 10.09.14 10:48 Myjk
- 10.09.14 10:59 Kris
- 10.09.14 11:02 quent
Najnowsze wątki z tej grupy
- Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- Inteligentne oświetlenie schodów
- Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- Sezon grzewczy kurła
- ogłoszenie widziałem na słupie WN
- miałem zły sen
- Wilgotnosciomierz?
- co się rzuca w oczy w PL
- Czyszczenie rur
- ale grupa siadła
- Jakie podatki za wynajem?
- Od którego dostawcy najnizszy abonament za prad?
Najnowsze wątki
- 2024-10-18 Przeróbka na zgrzewarkę "równoległą"
- 2024-10-16 Jak dobrze zrobić dach drewutni?
- 2024-09-23 Inteligentne oświetlenie schodów
- 2024-09-22 Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-22 Re: Uszczelnienie dachu - płyta żelbet
- 2024-09-18 szukam speca od mini-remontow (w w-wie)
- 2024-09-13 Sezon grzewczy kurła
- 2024-09-11 ogłoszenie widziałem na słupie WN
- 2024-09-10 miałem zły sen
- 2024-09-09 Wilgotnosciomierz?
- 2024-09-08 co się rzuca w oczy w PL
- 2024-09-08 Czyszczenie rur
- 2024-09-06 ale grupa siadła
- 2024-09-05 Krzew-drzewo
- 2024-09-01 Jakie podatki za wynajem?