eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problempieczenie chleba- problem
  • Data: 2011-12-11 01:34:16
    Temat: pieczenie chleba- problem
    Od: "p 47" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Od pewnego czasu piekę chleb w tzw. automacie do pieczenia pieczywa,
    najczęsciej z gotowych mieszanek.
    Jakośc wypieków jest zazwyczaj zdecydowanie lepsza od kupnych.
    Jednakże b. często napotykam na niezrozumiały, sprzeczny z fizyką problem, a
    mianowicie mimo, że chleb po wyrobieniu doskonale wyrasta, to w momencie,
    gdy program dochodzi do początku fazy wypieku (włącza się grzałka do
    pieczenia) to wtedy wyraźnie on opada (nawet do ok. 40% pierwotnej
    objętości). Wystepuje to zjawisko szczególnie w częsci środkowej bochenka,
    co czasem powoduje powstanie wewnątrz wilgotnego zakalca, a przeciez
    podniesienie temperatury powinno powodować dalsze zwiększanie objętości
    pęcherzyków w mąższu przez znajdujący się tam CO2, - ten, który spowodował
    wczesniej wyrośnięcie chleba.
    Zazwyczaj najwyraźniej to zjawisko występuje w wypiekach z mąki żytniej, lub
    mieszanej.
    Moje odstępstwa od receptury z opakowania mąki to dodawanie niewielkiej
    ilosci oliwy do wody a także dodawanie drożdzy w postaci nie rozkruszonych,
    ale już rozrobionych w wodzie z cukrem (lanych na wierzch, na mąkę nasypaną
    na wodę), ale nie sądzę, aby to miało wpływ, bo gdyby to miało zaszkodzić
    (dlaczego?) to chleb nie wyrósłby wczesniej, a on pięknie najpierw rośnie, a
    potem "klapie".
    Co może być tego przyczyną i jak z tym walczyć?

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1