eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.dompieczenie chleba- problemRe: pieczenie chleba- problem
  • Data: 2011-12-12 08:51:53
    Temat: Re: pieczenie chleba- problem
    Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Qrczak wrote:

    > Dnia 2011-12-11 10:48, niebożę ZS wylazło do ludzi i marudzi:
    >>
    >>> Zakwasem :)
    >> Dokładnie. Ja robię chleb na zakwasie ale ponieważ trzymam cały czas w
    >> lodówce to jest bardzo słaby.
    >
    > Co to znaczy słaby zakwas? Mnie po ponad miesiącu leżenia w lodówce
    > zakwas pracuje jak należy.

    Mój w lutym będzie miał trzy lata.

    > W dodatku ostatnio dzieliłam się nim i
    > musiałam ruszyć standardową ilość mąki porcją o połowę mniejszą.
    > Tyle że nie używam takiego prosto wyjętego z zimna. Jak planuję rozruch
    > na wieczór, to rano wyjmuję zaczyn z lodówki i stawiam w okolicach kuchni.

    Ja ruszam zakwas też na pi razy oko 12 godzin przed. I rozmnażam, p[o czym
    połowa idzie do lodówki, a druga do chleba.

    > Ciekawe. Na samym zakwasie chleb wyrasta lepiej niż z dodatkiem drożdży.
    > I nie opada.
    >

    I w dodatku prawie wszystko wybacza.

    --
    Pozdrawiam
    J.

    www.kontestacja.com

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1