eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

  • Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.
    ipartners.pl!not-for-mail
    From: "Marcin" <m...@p...fm>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Bentonit
    Date: Fri, 15 May 2009 06:12:57 +0200
    Organization: GTS Energis
    Lines: 13
    Message-ID: <guiq4a$2avg$1@news2.ipartners.pl>
    NNTP-Posting-Host: s188pc69.mmj.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: news2.ipartners.pl 1242360778 76784 85.219.188.69 (15 May 2009 04:12:58 GMT)
    X-Complaints-To: a...@i...pl
    NNTP-Posting-Date: 15 May 2009 04:12:58 GMT
    X-Priority: 3
    X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
    X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
    X-MSMail-Priority: Normal
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:360404
    [ ukryj nagłówki ]

    Witam!

    Wiem, że to nie grupa do tego tematu, ale nie potrafię znaleźć odpowiedniej,
    a przypuszczam, że wielu Grupowiczów robi winka :)
    Mam pytanie odnośnie bentonitu (klarowin). Czy po zaaplikowaniu go do wina
    działa on w winie tylko w sposób fizyczny, tzn. nie zachodzą żadne reakcje
    chemiczne? Z tego co wiem ma on przyciągać cząstki powodujące zamętnienie
    wina i opaść jako osad na dnie butli.
    Wino moje nie jest napędzane żadną chemią, a chciałbym je sklarować (w nie
    chemiczny sposób) -stąd moje pytanie.

    Pozdrawiam! Marcin

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1