eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBrykiet kominkowy w praktyceRe: Brykiet kominkowy w praktyce
  • Data: 2009-10-20 22:27:58
    Temat: Re: Brykiet kominkowy w praktyce
    Od: bokomaru <b...@z...com> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    J_K_K wrote:
    > Spawdzał może ktoś na własnym przykładzie
    > jak to wychodzi kosztowo vs drewno ?

    u mnie taniej brykietem.
    kupuje brykiet pinikay, to mielona i prasowana dębina + buczyna. wbrew
    temu, co twierdza rozni "producenci", pochodzi przewaznie z Bialorusi.
    to jeden z najlepszych brykietow, tona konfekcjonowana w 10 kg zgrzewki
    wychodzi ok. 650 zlotych. wartosc opalowa na poziomie 18-19 MJ/kg.
    i teraz dementujemy rozne mity :-)

    a) brykiet ten ma gestosc ok. 1200 kg/m3 podczas gdy dąb/buk
    powietrznosuchy (czyli sezonowany w dobrych warunkach przynajmniej rok)
    to 700 kg/m3. Dodajemy przelicznik mp rzedu 0,6, mamy ok 2.5 mp na tonę,
    mnozac to jeszcze przez roznice w wartosci opalowej (18 vs. 15 MJ),
    wychodzi przelicznik ok. 3. Pod warunkiem, ze drewno ma naprawde 15%
    wilgotnosci.

    b) nie jest prawdą, że nie ma żaru. owszem jest, trzyma się ok. 2-3
    godzin; pali się ok. 1h w otwartym kominku.

    c) straty w kalorycznosci z mp niweczy byle jakie sezonowanie oraz
    kantowanie na ilości drewna.

    biorąc pod uwagę powyższe, wolę brykiet. alternatywą jest oczywiście
    dobre drewno, ale w wielu miejscach jest slabo osiagalne.


    --
    bokomaru

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1