eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.misc.budowanieBrykiet kominkowy w praktyceRe: Brykiet kominkowy w praktyce
  • Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
    s.nask.org.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!new
    s.neostrada.pl!not-for-mail
    From: bokomaru <b...@z...com>
    Newsgroups: pl.misc.budowanie
    Subject: Re: Brykiet kominkowy w praktyce
    Date: Wed, 21 Oct 2009 00:27:58 +0200
    Organization: TP - http://www.tp.pl/
    Lines: 30
    Message-ID: <hbldlu$9to$1@atlantis.news.neostrada.pl>
    References: <hbk63r$8d2$1@news.wp.pl>
    NNTP-Posting-Host: dpn77.neoplus.adsl.tpnet.pl
    Mime-Version: 1.0
    Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
    Content-Transfer-Encoding: 8bit
    X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1256077822 10168 83.24.147.77 (20 Oct 2009
    22:30:22 GMT)
    X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
    NNTP-Posting-Date: Tue, 20 Oct 2009 22:30:22 +0000 (UTC)
    User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
    In-Reply-To: <hbk63r$8d2$1@news.wp.pl>
    Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.budowanie:375238
    [ ukryj nagłówki ]

    J_K_K wrote:
    > Spawdzał może ktoś na własnym przykładzie
    > jak to wychodzi kosztowo vs drewno ?

    u mnie taniej brykietem.
    kupuje brykiet pinikay, to mielona i prasowana dębina + buczyna. wbrew
    temu, co twierdza rozni "producenci", pochodzi przewaznie z Bialorusi.
    to jeden z najlepszych brykietow, tona konfekcjonowana w 10 kg zgrzewki
    wychodzi ok. 650 zlotych. wartosc opalowa na poziomie 18-19 MJ/kg.
    i teraz dementujemy rozne mity :-)

    a) brykiet ten ma gestosc ok. 1200 kg/m3 podczas gdy dąb/buk
    powietrznosuchy (czyli sezonowany w dobrych warunkach przynajmniej rok)
    to 700 kg/m3. Dodajemy przelicznik mp rzedu 0,6, mamy ok 2.5 mp na tonę,
    mnozac to jeszcze przez roznice w wartosci opalowej (18 vs. 15 MJ),
    wychodzi przelicznik ok. 3. Pod warunkiem, ze drewno ma naprawde 15%
    wilgotnosci.

    b) nie jest prawdą, że nie ma żaru. owszem jest, trzyma się ok. 2-3
    godzin; pali się ok. 1h w otwartym kominku.

    c) straty w kalorycznosci z mp niweczy byle jakie sezonowanie oraz
    kantowanie na ilości drewna.

    biorąc pod uwagę powyższe, wolę brykiet. alternatywą jest oczywiście
    dobre drewno, ale w wielu miejscach jest slabo osiagalne.


    --
    bokomaru

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1