-
Data: 2014-11-25 00:38:25
Temat: Re: Okap część II
Od: k...@g...com szukaj wiadomości tego autora
[ pokaż wszystkie nagłówki ]W dniu wtorek, 25 listopada 2014 00:08:50 UTC+1 użytkownik Uzytkownik napisał:
> W dniu 2014-11-24 10:54, Ergie pisze:
>
> > Użytkownik "Uzytkownik" napisał w wiadomości grup
> > dyskusyjnych:546fa889$0$2853$6...@n...neostrada
.pl...
> >
> >>> No i pomyśl _powoli_ przy tradycyjnym okapie gorąca para leci do
> >>> góry a na jej miejsce między garnki wpada zimniejsze powietrze -
> >>> więc garnki są wychładzane bardziej niż w przypadku gdy gorąca para
> >>> jest pomiędzy nimi ciągnięta w dół.
> >
> >>> Podstawy fizyki panie Użytkownik, podstawy!
> >
> >> No właśnie podstawy panie pseudoteoretyku.
> >> Wytłumacz mi więc dlaczego taka nagrzewnica, która grzeje halę jest
> >> mało wydajna jak zamontowany w niej wentylator się nie kręci?
> >> Widzisz konwekcja nie jest tak samo wydajna jak ruch powietrza
> >> wymuszony wentylatorem, dlatego też garnki w B... będą się bardziej
> >> wychładzały, bo są opływane szybkim strumieniem zimnego powietrza.
> >
> > Od kiedy para wydobywająca się z garnków jest "zimnym powietrzem"?
> > Jak to mawiają You made my day :-)
> > Oby cały tydzień był tak zabawny.
> >
> > Pozdrawiam
> > Ergie
>
> ROTFL
> Chcesz nam wmówić, że Bora jest tak inteligentna, że wsysa tylko i
> wyłącznie parę wodną, a nagrzane i zmieszane z tą parą powietrze oraz
> nagrzane powietrze otaczające gary pozostawia nienaruszone? Chcesz też
> nam wmówić, że Bora nie wsysa ogrzanego od ścianek garów powietrza i nie
> powoduje, że gary są cały czas opływane chłodnym powietrzem z otoczenia
> i przez to są bardziej wychładzane?
> Oczywiście na wiedzę w Twoim przypadku to i tak nie można liczyć. Miałem
> jednak nadzieję, że masz choć ociupinkę inteligencji, ale jednak byłem w
> wielkim błędzie.
>
> Podpowiem Ci gdzie jest błąd w Twoim rozumowaniu.
> Chodzi o prędkość powietrza.
Jak była by nie inteligentna to taki typ wentylacji we współczesnej kuchni ma
niewielki sens. Nikt nie gotuje garów wody na pełnej mocy. Gotowanie idzie w stronę
używania jak najmniejszych mocy. We współczesnych stalowych wypolerowanych na lustro
garnkach po zagotowaniu za źródło ciepła ciepła może robić świeczka. Przy szybkim
gotowaniu w szybkowarach ustawia się tak moc że z zaworu ledwo para leci. Zawory są
tak robione żeby gwizdały przy dużej ilości pary. W drugą stronę coraz
powszechniejsze staje się gotowanie w temperaturach niższych niż temperatura wrzenia
wody. Przy takim gotowaniu nie ma pary. Pozostaje smażenie. I przy smażeniu bora ma
sens bo patelnie są niewysokie. Od smażenia też się teraz odchodzi bo smażone nie
jest najzdrowsze chociaż bardzo smaczne. Za moment do kuchni domowych wejdą piece
konwekcyjne. Takie z prawdziwego zdarzenia. jeśli sprawdzają się w gastronomi to
sprawdzą się i w mieszkaniach. Przy takich piecach żadne wyciągi czy okapy nie są
potrzebne.
Następne wpisy z tego wątku
- 25.11.14 09:50 Ergie
- 25.11.14 10:52 Maniek4
- 25.11.14 18:58 Dariusz K. Ładziak
- 25.11.14 22:10 Uzytkownik
- 26.11.14 08:50 Ergie
- 26.11.14 13:23 Dupek Żołędas
- 26.11.14 14:33 Ergie
- 26.11.14 23:33 Uzytkownik
- 27.11.14 09:56 Ergie
- 28.11.14 08:29 Uzytkownik
- 28.11.14 10:08 Ergie
- 28.11.14 11:14 Maniek4
Najnowsze wątki z tej grupy
- Prunt drogi!
- SEMS Portal
- Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- Pompiarze...
- Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- Drabina rozsuwana
- zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- Zenek Kapelinder - ?
- Zawór grzybkowy - jaki producent
- qqqq
- Tauron przysyła aneks
- Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- w Nowym Roku 2025r
- Blenda/ramka do kominka na zamówienie
Najnowsze wątki
- 2025-03-04 Prunt drogi!
- 2025-02-20 SEMS Portal
- 2025-02-19 Ogrodzenie dla krów szkockich "Highland"
- 2025-02-17 Pompiarze...
- 2025-02-16 Puszka lub gniazdo trójfazowe na balkonie
- 2025-02-14 Zdalne załączanie grzałki bojlera elektrycznego
- 2025-02-12 Drabina rozsuwana
- 2025-02-10 zarowka wifi - z sensowna apka lub lepiej albo lokalnie lub przez web. I zeby harmonogram miala
- 2025-01-23 Zenek Kapelinder - ?
- 2025-01-23 Zawór grzybkowy - jaki producent
- 2025-01-19 qqqq
- 2025-01-19 Tauron przysyła aneks
- 2025-01-13 Wydajność klimy w obecnych temperaturach
- 2025-01-04 w Nowym Roku 2025r
- 2025-01-02 Blenda/ramka do kominka na zamówienie