eGospodarka.pl
eGospodarka.pl poleca

eGospodarka.plNieruchomościGrupypl.rec.domindukcyjkaRe: indukcyjka
  • Data: 2012-05-05 00:19:52
    Temat: Re: indukcyjka
    Od: "kogutek" <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora
    [ pokaż wszystkie nagłówki ]

    Fragile <s...@o...pl> napisał(a):

    > Dnia Fri, 4 May 2012 23:03:12 +0200, yapann napisał(a):
    >
    > >> policzyć ile w warunkach zapewniających stu procentową sprawność potrzeba
    > >
    > > na babską logikę, jeśli mam porównywać - to po co mi stuprocentowa
    > > sprawność?
    > >
    > > ale może postawię pytania inaczej:
    > > czy indukcja (wg założeń / zasady) pracuje inaczej kiedy ma ger na cały blat
    > > a kiedy ma zająty tyko fragment pola?
    > >
    > Pracuje tak samo, ale na mniejszym bądź większym obszarze (w zależności od
    > wielkości naczynia). Myślę, że pobór energii na określonym 'biegu' jest
    > taki sam.
    > >
    > > Przypuszczam, że od jakiejś parady
    > > jest na tym polu narysowany mały i duży obrys.
    > >
    > "(...) indukcja oddziałuje tylko na metal ferromagnetyczny (...). Pole
    > indukcyjne wytwarza ciepło (tym samym zużywa energię) tylko wtedy, gdy jest
    > w bezpośrednim kontakcie z metalowym naczyniem i _tylko na polu_, jakie
    > odpowiada jego wielkości. Nie nagrzewa się zatem żadna część płyty
    > wykraczająca poza dno garnka, a po zdjęciu naczynia z kuchenki, płyta
    > pozostaje zimna.
    >
    > Na tym polega główna równica między płytą indukcyjną a ceramiczną. W
    > przypadku standardowych płyt ceramicznych energia elektryczna dociera do
    > grzałki, która ogrzewa pole grzejne, a dopiero to pole ogrzewa garnek.
    > Indukcja skraca nam ten proces, a przez to przyczynia się do oszczędności
    > energii.(...)"
    >
    > Pozdrawiam,
    > M.
    Guzik prawda. Cewka w płycie i dno naczynia to nic innego niż transformator
    praktycznie bez rdzenia. Przekazywana moc silnie zależy od stopnia
    sprzęgnięcia dwóch uzwojeń. A sprzęgnięcie zależy od bardzo wielu czynników.
    Jednym z nich jest wielkość dna. Od nie przykrytej dnem części cewki jest zbyt
    daleko do garnka żeby mógł być grzany z jakąś sensowną mocą. Przez tą nie
    przykrą częścią cewki płynie taki sam prąd jak pod przykrytą dnem. Nie
    przykryta część cewki generuje straty. Jak zrezygnowaliśmy z gazu to
    zastanawiałem się czy nie kupić płyty indukcyjnej. Już byłem bliski pomimo że
    w danych technicznych producenci podawali sprawność na granicy 75-80%. Taką
    sprawność uzyskiwali w laboratorium przy idealnie dobranych garnkach i
    patelniach. Trafiła mi się prawie darmo nowa płyta z płytkami oporowymi. Jak
    nauczyliśmy się na niej gotować to nic innego nie chcę. Płyta indukcyjna ma na
    pewno wiele zalet. Łatwo umyć, ładniejsza. Ale pod względem sprawności, czyli
    ile kosztuje gotowanie uważam że ustępuje archaicznej płytce oporowej.

    --
    Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

Podziel się

Poleć ten post znajomemu poleć

Wydrukuj ten post drukuj


Następne wpisy z tego wątku

Najnowsze wątki z tej grupy


Najnowsze wątki

Szukaj w grupach

Eksperci egospodarka.pl

1 1 1